ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

Κεντρ. γρ.: Ομήρου 9, Αθήνα | Central off.: 9, Omirou str., Athens, T: +30 210 3626186

ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

CARITAS ATHENS GREECE

ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ – CARITAS DI IGLESIAS

Επίσκεψη εκπροσώπων της Κάριτας Αθήνας πραγματοποιήθηκε στη Σαρδηνία από την 1η έως τις 7 Οκτωβρίου, μετά από πρόσκληση της Caritas di Iglesias, με σκοπό την αδελφοποίηση των δύο Οργανώσεων και την παρακολούθηση επιμορφωτικών σεμιναρίων για τη λειτουργία των Κέντρων Ακρόασης και την εκπαίδευση των εθελοντών.

Την Κάριτας Αθήνας εκπροσώπησαν ο Αντιπρόεδρος & Διευθυντής π. Ιωάννης Πάτσης, ο Διευθυντής Λειτουργίας κ. Φίλιππος Σαλίμπας και η Κοινωνική Λειτουργός – Υπεύθυνη του Κέντρου Συμβουλευτικής κα Αικατερίνη Χαλδούπη.

Η συμβολή της επιμόρφωσης ήταν καθοριστική καθώς η Caritas di Iglesias έχει πολυετή εμπειρία στους παραπάνω τομείς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε και για την ανταλλαγή εμπειριών, όσον αφορά στο Κέντρο Ακρόασης που λειτουργεί στην Αθήνα, από τον Ιούλιο του 2016, αλλά και στο συνολικό έργο της Οργάνωσης στην ελληνική πρωτεύουσα.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε επισκέψεις σε Κέντρα Ακρόασης στις περιοχές Iglesias, Sant’Antioco, Santadi, Carbonia και Buggerru, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο «Emporio della Solidarieta», στο Υπνωτήριο «Santo Stefano», στην Τράπεζα Τροφίμων «Distribuzione Viveri di Carbonia» και στην υπηρεσία «Sodalitas», η οποία παρέχει πρώτες βοήθειες και σίτιση.

Τα μέλη των αντιπροσωπειών συναντήθηκαν και με εθελοντές διαπιστώνοντας την έμπρακτη στήριξη που προσφέρουν στο πολύπλευρο έργο της Οργάνωσης, ενώ έγινε αντιληπτή και η ύπαρξη εξαιρετικού κλίματος συνεργασίας μεταξύ της Caritas και της ιταλικής πολιτείας.

Την τελευταία ημέρα, το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στα γραφεία της Caritas Cagliari, συνάντηση με την ομάδα που ασχολείται με το πρόγραμμα υποδοχής και ένταξης προσφύγων και ενημέρωση για τον τρόπο με τον οποίο εκτελούνται τα αντίστοιχα προγράμματα, τόσο στην Ιταλία, όσο και στην Ελλάδα.

Τέλος, οι εκπρόσωποι της Κάριτας Αθήνας είχαν την ευκαιρία  να επισκεφθούν εθιμοτυπικά τον Επίσκοπο του Iglesias, Mons. Giovanni Paolo Zedda και τον Δήμαρχο της πόλης κ. Emilio Agostino Gariazzo, παρουσιάζοντας το έργο της, καθώς και τους χώρους θρησκευτικής και ιστορικής σημασίας, όπως την Basilica di Sant’Antioco Martire,  την Catterale di Tratalias, την εκκλησία της Palmas, την Cattedrale di Iglesias, το Museo Diocesano di Iglesias και την  εκκλησία San Ponziano di Carbonia.

Ας σημειωθεί πως στην επίσκεψη στην Caritas di Iglesias συμμετείχε και αντιπροσωπεία της Κάριτας Θεσσαλονίκης, αποτελούμενη από τον π. Janusz Zwolinski και τον κ. Λουδοβίκο Συλλάβο.