ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΘΛΙΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ!

Ανακοίνωση της Caritas Europa με αφορμή τα δύο χρόνια

από τη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε και Τουρκίας

Περισσότερα από 13.000 άτομα -γυναίκες, παιδιά και άνδρες- υπομένουν αναγκαστικά τις εξευτελιστικές συνθήκες διαβίωσής τους σε κορεσμένους χώρους υποδοχής ή βρώμικους, αυτοσχέδιους καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου κοντά στις τουρκικές ακτές, ως απόρροια της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας πριν από δύο χρόνια.

«Ήμουν πολύ χαρούμενος όταν πρωτοήλθαμε εδώ! Αισθανθήκαμε ασφάλεια και ανακούφιση. Δεν μας απασχόλησαν οι άσχημες συνθήκες, γιατί περιμέναμε ότι θα μεταφερθούμε σύντομα… Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο η οικογένειά μου έχει αυτή την αντιμετώπιση. Μείναμε 3 μήνες σε σκηνή, μες στο χώμα, και 1 μήνα σε κοντέινερ, συμβιώνοντας μαζί με άλλες οικογένειες. Έχω μετανιώσει που ήλθα εδώ και θέλω να τελειώσει όλο αυτό». Αυτά είναι τα λόγια του 42χρονου Ιρακινού, Μ.Σ. που με τη σύζυγό του Ε.Σ., ψυχολόγο, απέκτησαν πέντε παιδιά. Όπως εξήγησε ο ίδιος σε μέλος του προσωπικού της Κάριτας Ελλάς στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ στη Χίο, «μετά το θάνατο της 12χρονης κόρης μας αποφασίσαμε να φύγουμε από το Ιράκ, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη». Η οικογένεια, που έφθασε στον καταυλισμό πριν από πέντε μήνες, παραμένει εγκλωβισμένη εκεί όσο περιμένει τις διαδικασίες εξέτασης του αιτήματός τους για παροχή ασύλου.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας στις 18 Μαρτίου 2016, μέλη του προσωπικού της Κάριτας Ελλάς έχουν συναντήσει πολλές οικογένειες σε παρόμοια κατάσταση, ενώ συχνά στάθηκαν μάρτυρες των δυσάρεστων συνεπειών της συμφωνίας για τους πληθυσμούς που έφθασαν στα νησιά, καθώς τούς προκάλεσε πολλά προβλήματα, εγκλωβίζοντάς τους σε θλιβερές συνθήκες διαβίωσης. «Δεν είναι εφάμιλλο του ευρωπαϊκού ιδεώδους, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης, να αποτελούν πλέον μόνιμη κατάσταση οι συνθήκες διαβίωσης ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων σε βρώμικους, αυτοσχέδιους καταυλισμούς ή κορεσμένους χώρους υποδοχής, όπου στερούνται στοιχειώδεις υπηρεσίες και συνθήκες υγιεινής. Επιβάλλεται η άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών και διορθωτικών κινήσεων, ώστε να αποδείξουμε εμπράκτως τη δέσμευσή μας για προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», δήλωσε ο Shannon Pfohman, Διευθυντής Πολιτικής και Προάσπισης της Caritas Europa.

Αυτή η εξαθλίωση, σε συνδυασμό με το φόβο της αναγκαστικής επιστροφής στην Τουρκία και την αβεβαιότητα για το μέλλον, πυροδοτούν την αγωνία, οξείες ψυχικές και διανοητικές διαταραχές και απόπειρες αυτοκτονίας. Η Ύπατη Αρμοστεία, εξάλλου, έχει αναφέρει περιστατικά ανεξέλεγκτης σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης σε γυναίκες και παιδιά που διαβιούν στους καταυλισμούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, η Ύπατη Αρμοστεία έχει χαρακτηρίσει χώρους, όπως τουαλέτες, ως «ζώνες απαγορευμένης εισόδου» αφού νυχτώσει. Μία γυναίκα εξομολογήθηκε ότι εξαιτίας του φόβου της δεν είχε πλυθεί για δυο μήνες.

Σε αυτό το διαμορφωμένο περιβάλλον, η Caritas επανεκφράζει την προτροπή της προς την ελληνική κυβέρνηση και τους ηγέτες της ΕΕ να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μεταφερθούν άμεσα στην ηπειρωτική χώρα οι ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και να προστατευθούν αποτελεσματικότερα τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Αν και αναγνωρίζεται ότι ήδη έχουν μεταφερθεί στην ηπειρωτική χώρα γύρω στις 7.000 άτομα έως τώρα, η Κάριτας εξακολουθεί παρόλα αυτά να ενθαρρύνει την άμεση επιτάχυνση των ρυθμών μεταφοράς, καθώς η κατάσταση είναι πλέον οριακή.

Η Caritas Europa συντάσσεται με την προτροπή του Πάπα Φραγκίσκου να υποδεχόμαστε, να προστατεύουμε, να εμψυχώνουμε και να αγκαλιάζουμε όσους προστρέχουν σε εμάς για βοήθεια -όπως συνέβη και με την οικογένεια του Μ.Σ. και της Ε. Σ.-

«Θέλω κάθε μέρα να προσπαθώ για το καλύτερο. Δεν απελπίζομαι, επιθυμώ να επενδύσω στον εαυτό μου και την οικογένειά μου, να βρω ένα σπίτι και να τακτοποιηθώ. Θέλω να αρχίσω τη ζωή μου από την αρχή. Θέλω να βοηθώ τους πρόσφυγες και να εργασθώ ξανά ως ψυχολόγος».