ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

Κεντρ. γρ.: Ομήρου 9, Αθήνα | Central off.: 9, Omirou str., Athens, T: +30 210 3626186

ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

CARITAS ATHENS GREECE

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ: «ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΛΙΚΙΩΘΕΙ»

Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ε.Ε. μπορούν να κάνουν αίτηση για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους, ακόμη κι αν έχουν ενηλικιωθεί πριν από το τέλος της διαδικασίας, αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του για μία υπόθεση στην Ολλανδία όπου οι αρχές απέρριψαν την αίτηση μιας κοπέλας από την Ερυθραία, η οποία είχε φθάσει στη χώρα ως ανήλικη, ώστε να αποκτήσει η οικογένειά της προσωρινή άδεια παραμονής.

Καθώς τα έγγραφά της κατατέθηκαν από έναν προσφυγικό οργανισμό αφού είχε κλείσει τα 18, η αίτησή της απορρίφθηκε επειδή δεν μπορούσε πλέον να θεωρηθεί «ασυνόδευτη ανήλικη».

Ωστόσο το δικαστήριο αποφάνθηκε πως η απόφαση των ολλανδικών αρχών παραβιάζει το δίκαιο της Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι ένας ανήλικος δεν θα μπορούσε με κανέναν τρόπο να καταλάβει αν είχε το δικαίωμα να ζητήσει άσυλο για την οικογένειά του και ότι οι αιτήσεις των ανηλίκων για οικογενειακή επανένωση θα πρέπει να κατατίθενται μέσα σε τρεις μήνες από την απόκτηση του καθεστώτος πρόσφυγα.

Ας σημειωθεί πώς στο αποκορύφωμα της μεταναστατευτικής κρίσης στην Ευρώπη το 2015, 96.465 ασυνόδευτα παιδιά αιτήθηκαν άσυλο στην Ε.Ε., αν και οι αριθμοί έχουν πέσει από τότε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ