ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

Κεντρ. γρ.: Ομήρου 9, Αθήνα | Central off.: 9, Omirou str., Athens, T: +30 210 3626186

ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

CARITAS ATHENS GREECE

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΙΤΑΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ & ΤΗΣ ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

Tο έργο της Κάριτας Ελλάς, όσο και εκείνο της Κάριτας Αθήνας και ιδιαίτερα το Πρόγραμμα της Μικροεπιχειρηματικότητας που υλοποιεί, παρουσιάζεται σε εκτενές αφιέρωμα της Κάριτας Γαλλίας (Secours Catholique-Caritas France https://www.secours-catholique.org/l-europe-des-solutions) με τίτλο «Η Ευρώπη των λύσεων. Παραθέτοντας τις αναπόφευκτες και εμπνευσμένες πρωτοβουλίες των ακτιβιστών αλληλεγγύης», μαζί με αυτό των αντίστοιχων Οργανώσεων της Καθολικής Εκκλησίας στην Ευρώπη, όπως σε Αυστρία, Γερμανία και Ισπανία.
Στόχος του ρεπορτάζ είναι η διεξοδική παρουσίαση των δράσεων της Κάριτας στην Ελλάδα, με σκοπό την ανακούφιση των φαινομένων της φτώχειας, λόγω της οικονομικής κρίσης, που μαστίζει τη χώρα τα τελευταία έντεκα χρόνια.
Όπως αναφέρεται στον πρόλογο του αφιερώματος με τίτλο «Ελλάδα. Κινητοποίηση για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση και να υποδεχτεί τους πρόσφυγες», έντεκα χρόνια μετά τη σοβαρή οικονομική κρίση η χώρα ανακάμπτει αργά. Τα πολλαπλά προγράμματα λιτότητας έχουν συνέπειες στη ζωή των Ελλήνων: το 35% αυτών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και η χώρα είναι ο ευρωπαϊκός πρωταθλητής σε όλες τις κατηγορίες ανεργίας! Οι αιτούντες εργασία αντιπροσωπεύουν το 19% του εργατικού δυναμικού. Βεβαίως, είναι πολύ μικρότερο από το 2014, όταν το ποσοστό ανεργίας είχε αγγίξει το 28%, που αποτελεί ένα πρωτοφανές επίπεδο. Αλλά η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ κρίσιμη. Στα τέλη του 2018, η Ελλάδα είχε ποσοστό ανεργίας στους νέους 39,4%, το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η χώρα συνεχίζει να έχει το ίδιο λυπηρό ρεκόρ μακροχρόνιας ανεργίας, ποσοστό που φτάνει το 72,8% και …αυξάνεται!
Σε αυτό το πλαίσιο μεγάλης αστάθειας προέκυψε και η επείγουσα υποδοχή των μεταναστών. Η χώρα είναι η κύρια πύλη για τους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, που εγκαταλείπουν τις πολεμικές ζώνες για να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές. Μετά την άνοδο των αφίξεων, το 2015, η ροή μειώθηκε, αλλά η χώρα συνεχίζει να δέχεται χιλιάδες αυτοεξόριστους κάθε χρόνο, υπό δύσκολες συνθήκες».
Αναφορικά με το Πρόγραμμα Μικροπιχειρηματικότητας, που υλοποιεί η Κάριτας Αθήνας από τον Μάϊο του 2017, χάρη στη δωρεά της Caritas Andria, με στόχο την οικονομική και συμβουλευτική βοήθεια σε νέους οι οποίοι επιθυμούν να ξεκινήσουν μία μικρή επιχειρηματική δραστηριότητα το αφιέρωμα τονίζει:
Επιχειρηματικό σχέδιο
«Ο Ηλίας, επίσης, γνώρισε την ατυχία της ανεργίας. Ο 45χρονος κοσμηματοπώλης έχασε τη δουλειά του και ήταν απελπισμένος για το πώς θα μπορούσε να ξαναεργαστεί: «Ο κλάδος της χρυσοχοΐας έχει πληγεί σκληρά από την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης», εξηγεί. Αναγκάστηκα να κλείσω το κατάστημά μου και να ασχοληθώ με τη χειροτεχνία. Εργάστηκα για κάποιο διάστημα σε ένα μικρό κατάστημα, αλλά τους τελευταίους μήνες της παραμονής μου ήταν πολύ δύσκολα, καθώς δεν πληρώθηκα ποτέ…».
Χωρίς δραστηριότητα, ο Ηλίας αποφάσισε, τότε, να αφιερώσει χρόνο ως εθελοντής στην Κάριτας Αθήνας, όπου ερχόταν τακτικά για να βοηθήσει στη διανομή ρούχων προς τους πρόσφυγες. «Συζητώντας με εθελοντές και εργαζόμενους, μου προτάθηκε να με βοηθήσουν να δημιουργήσω μια μικρή ελληνική βιοτεχνική επιχείρηση, όπου θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω τις δεξιότητές μου και να πουλάω τις δημιουργίες μου», διηγείται ο ίδιος.

Σε μια χώρα όπου ο τραπεζικός τομέας βρέθηκε κοντά στην πτώχευση και εξακολουθεί να παραμένει εύθραυστος, η λήψη δανείου είναι σχεδόν αδύνατη. «Οι μικροεπιχειρήσεις είναι ένας καλός τρόπος να βοηθήσουν τους νέους να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους, να παρακινηθούν, να αποδείξουν ότι αξίζουν την εμπιστοσύνη μας, ότι δεν είμαστε εκεί για να τους εκμεταλλευτούμε», υπογραμμίζει ο Φίλιππος Σαλίμπας, Διευθυντής Λειτουργίας της Κάριτας Αθήνας.
Χωρίς να περιορίζεται σε μια οικονομική βοήθεια και μόνο, η Οργάνωση συμβουλεύει τον Ηλία σε όλα τα στάδια της διαδικασίας υλοποίησης του πρότζεκτ: επιχειρηματικό σχέδιο, αναζήτηση μιας επιχείρησης, επικοινωνία και μάρκετινγκ …
Σήμερα ο Ηλίας δεν είναι πλέον άνεργος. Στο κατάστημά του, που χρησιμεύει και ως εργαστήριο, σχεδιάζει κατασκευάζει και επισκευάζει πολλά αντικείμενα: ρολόγια, κοσμήματα, πορτοφόλια, διακοσμητικά…
«Η κρίση παραμένει. Η προτεραιότητα των Ελλήνων είναι να αγοράζουν τρόφιμα και ρούχα. Πρέπει να δουλέψω πολύ για να γίνω γνωστός … Βασίζομαι στην καλοκαιρινή τουριστική περίοδο. Ακόμα κι αν είναι δύσκολο, αυτό το κατάστημα ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον.»