«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΞΕΝΟΙ, ΜΟΝΟ ΦΙΛΟΙ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΓΝΩΡΙΣΕΙ»

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΗ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ

Με το σύνθημα «Δεν υπάρχουν ξένοι, μόνο φίλοι που ακόμα δεν έχεις γνωρίσει» η Κάριτας Αθήνας διοργάνωσε σε συνεργασία με τη Λεόντειο Σχολή Αθηνών, στο θέατρο της, εκδήλωση για την παρουσίαση των καινοτόμων προγραμμάτων, που εφαρμόζονται στον Τομέα Προσφυγικού Έργου, την Τέταρτη 28 Μαρτίου.

Στόχο της διοργάνωσης αποτέλεσε η υποστήριξη της κοινωνικής ένταξης των 900 περίπου αναγνωρισμένων προσφύγων/αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, που φιλοξενούνται σε 44 δομές της Οργάνωσης και της δημιουργίας φιλικών σχέσεων μεταξύ ελληνικών οικογενειών και οικογενειών προσφύγων, καθώς η γεφύρωση των λαών, των θρησκειών και των πολιτισμών επιτυγχάνεται μέσα από τη δύναμη της φιλίας!

Συγκεκριμένα έγινε η παρουσίαση των Προγραμμάτων Φιλίας (BuddyProgram), Κοινωνικής ‘Ενταξης & Βιοπορισμού (Integration &Livelihoods) και Προσωπικής Ενδυνάμωσης & Ανάπτυξης (Refugee Coaching), η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας της Caritas Internationalis «Μοιράσου το ταξίδι» (‘’Share the Journey’’), που εγκαινίασε ο Πάπας Φραγκίσκος τον περασμένο Σεπτέμβριο και θα διαρκέσει έως και το 2019!

Στο μουσικό μέρος της βραδιάς πρωταγωνιστές ήταν τα παιδιά, όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, σε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην αγάπη και τη φιλία: μαθητές και απόφοιτοι της Λεοντείου Σχολής Αθηνών, επωφελούμενα παιδιά από τις Δομές Φιλοξενίας της Κάριτας Αθήνας, υπό την επίβλεψη της εθελόντριας καθηγήτριας Κατερίνας Δευτερέβου του Ωδείου Κλασσικής & Σύγχρονης Μουσικής και μέλη της διαπολιτισμικής νεανικής ορχήστρας El Sistema Greece με τη συμμετοχή επωφελούμενου της Οργάνωσης, έστειλαν με ξεχωριστό τρόπο το μήνυμα τους για τη σημασία της φιλίας χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς σύνορα!

Ας σημειωθεί, πώς με το Πρόγραμμα Φιλίας, που ξεκίνησε στο τέλος της περασμένης χρονιάς, προωθείται η αλληλογνωριμία, η κοινή συμμετοχή ελληνικών οικογενειών και οικογενειών προσφύγων σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες, η ανάπτυξη διαπροσωπικών και διαπολιτισμικών δεξιοτήτων, καθώς και η συμπαράσταση σε θέματα καθημερινότητας. Ήδη, ελληνικές οικογένειες έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα δημιουργώντας κοινωνικές επαφές με οικογένειες από τη Συρία και το Αφγανιστάν, ενώ συμμετέχουν μαζί σε δράσεις.

Το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης & Βιοπορισμού αφορά σε ένα σύνολο δραστηριοτήτων για ενήλικες όπως ταχύρρυθμα/εντατικά μαθήματα ελληνικής γλώσσας, σεμινάρια ετοιμότητας εργασίας και εξοικείωσης με αντίστοιχα περιβάλλοντα ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ανάπτυξη εργαλείων επικοινωνίας με εργοδότες (σύνταξη βιογραφικού), προσέλκυση εργοδοτών και υποστήριξη καθ’ όλη τη διαδικασία της συνέντευξης και της πρόσληψης, μαθήματα Αγγλικών, υπολογιστών, δραματοθεραπείας και γυμναστικής, καθώς και για παιδιά όπως μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, Αγγλικής και Γερμανικής γλώσσας, υπολογιστών, μουσικής, θεατρικού παιχνιδιού και δημιουργίας αντικειμένων με ανακυκλώσιμα υλικά.

Τέλος, η Κάριτας Αθήνας με το πρωτοποριακό Πρόγραμμα Προσωπικής Ενδυνάμωσης & Ανάπτυξης «Από εδώ και πέρα …τι;» ενισχύει την υποστήριξη ενηλίκων επωφελουμένων για την ανακάλυψη/υλοποίηση των στόχων τους με την αφιλοκερδή συμμετοχή εθελοντών coaches-μελών του Hellenic Institute of Coaching Greece & Cyprus.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών και Πρόεδρος της Κάριτας Αθήνας, π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος, ο Αντιπρόεδρος & Διευθυντής της Οργάνωσης π. Ιωάννης Πάτσης, ο εφημέριος της Ενορίας Αγίας Θηρεσίας π. Αλέκος Ψάλτης, o μοναχός του Τάγματος της Μαριανής Κοινότητας αδ. Γιώργος Ρούσσος, ο Γενικός Διευθυντής της Λεοντείου

Σχολής Αθηνών κ. Νίκος Νούλας, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής κ. Χρήστος Νάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων Λεοντείων Λυκείων κ. Παναγιώτης Μαμαλής, η Υπεύθυνη Ποιμαντικής κα Δανάη Αναγνωστοπούλου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κάριτας Αθήνας κα Ελισσάβετ Ιουστινιανού-Μέρριττ και κα Ελένη Κάραμποττ, το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής Προσφυγικού Έργου κα Γεωργία Φόνσου, εργαζόμενοι της Κάριτας Αθήνας και της Κάριτας Ελλάς, μέλη, φίλοι, εθελοντές και επωφελούμενοι της Οργάνωσης και γονείς!