ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ως καινοτόμος χώρος, καθώς μοιάζει περισσότερο με Σπίτι, παρά με Υπηρεσία, επελέγη το Κέντρο Ημέρας για Οικογένειες Προσφύγων, που λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο στην οδό Αινιάνος 8, από το World Future Council, το Ινστιτούτο Filia Die Frauenstiftung & το UN Women, ανάμεσα στις καλές πρακτικές για την προστασία των γυναικών προσφύγων από τη βία.

Σύμφωνα με την έκθεση του 2016 που συνοδεύει τη διάκριση, το Κέντρο Ημέρας συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία «Χώροι-Spaces», όπου οι επωφελούμενοι μπορούν να προσέρχονται χωρίς ραντεβού και να αποφασίζουν εκείνοι για το εάν και πότε θα μοιραστούν τα προβλήματά τους με τους ειδικούς. Ο σχεδιασμός αυτός στοχεύει στο να νιώσουν οι άνθρωποι ευπρόσδεκτοι και «φιλοξενούμενοι» από το προσωπικό (τρείς Διερμηνείς/Φροντιστές, μια Κοινωνική Λειτουργός και μία Συντονίστρια) και να περάσουν λίγες ώρες ηρεμίας, ξεκούρασης και αξιοπρεπούς διαβίωσης στην ταραγμένη καθημερινότητά τους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, το Κέντρο Ημέρας έχει υποδεχτεί 20.942 πρόσφυγες, έχει ανταποκριθεί σε 6.093 ψυχοκοινωνικά αιτήματα και έχει προσφέρει ένα ζεστό ντους σε 5.365 γυναίκες και παιδιά.