ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΕΣ & ΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΕΠΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ

Ποικίλες οι δράσεις στις οποίες συμμετείχαν οι ανήλικοι και οι ενήλικοι επωφελούμενοι της   Κάριτας Αθήνας με σκοπό την ενσωμάτωση τους στην ελληνική κοινωνία και τη δυνατότητα να ξεφύγουν από την καθημερινότητα με δημιουργικό και ψυχαγωγικό τρόπο.

Δεκαπέντε δωρεάν εισιτήρια για την παιδική παράσταση «Ο μικρός Amadeus -Το παιδί θαύμα», στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, εξασφάλισε η Οργάνωση, όπου μικροί και μεγάλοι είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον ιδιοφυή συνθέτη Βόλφγκανγκ-Αμαντέους Μότσαρτ, το έργο του οποίου εξακολουθεί να μαγεύει επί 230 χρόνια, καθώς και να έρθουν σε επαφή με την κλασική μουσική.

Μέσα από την παράσταση συνειδητοποίησαν ότι μπορεί να συνυπάρξουν ο παιδικός αυθορμητισμός και η ανάγκη για παιχνίδι, αλλά και η επιτυχής επίτευξη κάθε στόχου, με σωστή οργάνωση, μελέτη, υπομονή και επιμονή, ενώ ένοιωσαν τι σημαίνει ικανοποίηση μέσω δημιουργίας.

Η σκηνοθεσία είναι της Ρέινας Εσκενάζυ και τα κείμενα του συγγραφέα-μουσικού Θωμά Καραχάλιου. Πρωταγωνιστούν: Α. Λουδάρος, Δ. Ραφαήλος και Λ. Τσάνα.

Με στόχο οι έφηβοι ωφελούμενοι να αποκτήσουν αγωνιστικότητα, αυτοκυριαρχία, θάρρος, θέληση, αποφασιστικότητα και τόλμη για την αντιμετώπιση του αθλητικού αγώνα και κατ’ επέκταση της ζωής τους, η Κάριτας Αθήνας έκανε δώρο τις αθλητικές εμφανίσεις δύο εφήβων προσφύγων, οι οποίοι παίζουν στην εφηβική ακαδημία της ΑΕΚ.

Ως γνωστόν, η άθληση συντελεί στην ωρίμανση του ανθρώπου και στην ανάπτυξη ψυχικών ικανοτήτων, ωθώντας τον να θέτει ολοένα και υψηλότερους στόχους και να οπλίζεται με υπομονή και επιμονή, χωρίς να εγκαταλείπει την προσπάθεια. Παράλληλα, αξιοποιεί τον ελεύθερο του χρόνο μακριά απ’ το άγχος και τη ρουτίνα.

Ο αθλητισμός κοινωνικοποιεί και συνδέει με δεσμούς φιλίας τους συναγωνιζόμενους, τους ωθεί στην αναγνώριση της αξίας των αντιπάλων και στην ανάπτυξη του σεβασμού. Οι ευεργετικές επιδράσεις του επεκτείνονται και στην καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, τον ευγενή συναγωνισμό και άλλες αρετές, οι οποίες είναι απαραίτητες για την προαγωγή της κοινωνικής ζωής και συνείδησης.

Τέλος, επωφελούμενα παιδιά από τον ξενώνα του Νέου Κόσμου είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, όπου απασχολήθηκαν δημιουργικά και διασκέδασαν συμμετέχοντας σε δραστηριότητες, όπως κατασκευές και παιχνίδια, έμαθαν για την τέχνη παραδοσιακών επαγγελμάτων (φούρναρη, ψαρά, μανάβη) και τέλος γνώρισαν πώς ήταν δομημένα τα παλιά παραδοσιακά αθηναϊκά σπίτια.