ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΙΤΑΛΙΚΩΝ ΚΑΡΙΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Τετραήμερη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποίησε αντιπροσωπεία αδελφοποιημένων Ιταλικών Κάριτας με την Κάριτας Αθήνας και με ενοριακές Κάριτας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών.

Οι εκπρόσωποι της Caritas Andria Don Domenico Francavilla, της Caritas Reggio Calabria-Bova Don Antonino Pangallo, Don Nino Russo, κ. Alfonso Canale και κα Mariangela Ambrogio, της Caritas di Udine κα Paola Zenarolla & κ. Stefano Comand, της  Caritas di Iglesias κ. Aldo Maringio & κα Emanuela Frau, της  Caritas di Cosenza- Bisignano κα Rosalba Rosa και της Caritas Italiana κ. Danilo Feliciangeli  και κα Silvia Compagno παραβρέθηκαν αρχικά στη χορωδιακή συναυλία της ΕΡΤ για τα 40 χρόνια προσφοράς κι αλληλεγγύης της Κάριτας Αθήνας, την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».

Την επομένη το πρωί παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών και στη συνέχεια συμμετείχαν σε σύσκεψη όπου συμμετείχαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κάριτας Αθήνας, ο Πρόεδρος, Σεβασμιότατος  Αρχιεπίσκοπος π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος, ο Αντιπρόεδρος & Διευθυντής π. Ιωάννης Πάτσης, οι κυρίες Ελισσάβετ Ιουστινιανού-Μέρριττ, Νικολέττα Δελατόλα και Ελένη Κάραμποττ και οι κύριοι Στανίσλαος Στουραϊτης και Μαρίνος Ρούσσος, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Τομέα Προσφυγικού Έργου κυρίες Ιλιάνα Ραουζαίου, Γεωργία Φόνσου και Καλλιόπη Παπαδοπούλου και κ. Τζο Φεγκάλι, ο Διευθυντής Λειτουργίας κ. Φίλιππος Σαλίμπας, ο εφημέριος του Αγίου Λουκά, πρώην Αντιπρόεδρος & Διευθυντής της Κάριτας Αθήνας π. Ανδρέας Βουτσίνος και της Αγίας Θηρεσίας π. Αλέκος Ψάλτης, καθώς και εκπρόσωποι όλων των αδελφοποιημένων ενοριών.

Στη συνάντηση, μετά την αλληλογνωριμία, έγινε εκτενής αναφορά της κατάστασης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ενοριακές οργανώσεις της πρωτεύουσας, ιδιαίτερα μετά την οικονομική και προσφυγική κρίση των τελευταίων ετών, ενώ ανταλλάχθηκαν απόψεις για τη συνέχιση της συνεργασίας πάνω σε νέες βάσεις, για ένα νέο ξεκίνημα, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Caritas Italiana κ. Danilo Feliciangeli.

Χαρακτηριστική ήταν και η πρόταση του Προέδρου της Κάριτας Αθήνας, ο οποίος μίλησε για ενθάρρυνση τόσο των νέων, όσο και των καθολικών μεταναστών, που αριθμούν το τριπλάσιο από τους ντόπιους κατοίκους, ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες μέσα στις τοπικές οργανώσεις και να νοιώσουν ζωντανά μέλη της κοινότητας!

Το μεσημέρι παρατέθηκε γεύμα προς τιμή των Ιταλών επισκεπτών στην τραπεζαρία του Προσφυγικού Έργου, στην οδό Καποδιστρίου 52, ενώ στη συνέχεια έγινε παρουσίαση των δραστηριοτήτων του συγκεκριμένου Τομέα της Κάριτας Αθήνας από τον Αντιπρόεδρο & Διευθυντή π. Ιωάννη Πάτση και τον Διευθυντή Λειτουργίας κ. Φίλιππο Σαλίμπα. Ακολούθησε συζήτηση για τους τρόπους με τους οποίους το έργο αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί στο άμεσο μέλλον, καθώς οι διαθέσιμοι πόροι και οι πιθανοί χορηγοί του έχουν μειωθεί δραματικά. Εκφράστηκε η προθυμία από τα μέλη της ιταλικής αντιπροσωπείας να βοηθήσουν με την εμπειρία τους.

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με δείπνο των αντιπροσώπων και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου σε εστιατόριο στο Μοναστηράκι, με θέα την Ακρόπολη.

Την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στην ενορία των Αγίων Αποστόλων στη Βούλα και την τοπική Κάριτας, η οποία δραστηριοποιείται ενεργά, επιτελώντας ιδιαίτερα μεγάλο έργο με τη βοήθεια των 60 εθελοντών της.

Οι Ιταλοί αντιπρόσωποι συνοδευόμενοι από τον Αντιπρόεδρο & Διευθυντή π. Ιωάννη Πάτση,  εντυπωσιάστηκαν από τις δράσεις της οργάνωσης, που περιλαμβάνει εβδομαδιαίο συσσίτιο την συγκεκριμένη ημέρα, εξυπηρετώντας τις ανάγκες εκατό περίπου ατόμων, Ελλήνων και αλλοδαπών, καθώς και τη στήριξη προς Έλληνες ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους και ανασφάλιστους μεσήλικες, με τη μορφή διανομής τροφίμων, ρουχισμού και ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς και του επαναπατρισμού αλλοδαπών ενοριτών!

Ακολούθησε επίσκεψη στο Κέντρο Συμβουλευτικής της Κάριτας Αθήνας στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη 8, όπου η Υπεύθυνη, Κοινωνική Λειτουργός κα Μάρθα Κουτσογιαννούλη παρουσίασε στους επισκέπτες τα προγράμματα, τις έως σήμερα επιτυχίες του και τον προγραμματισμό των επόμενων μηνών.

Μετά το γεύμα στην τραπεζαρία της οδού Καποδιστρίου, έγινε συζήτηση για το μέλλον του Κέντρου Συμβουλευτικής, που χρηματοδοτείται από την Caritas Italiana και άλλες τοπικές ιταλικές οργανώσεις. Έλαβαν μέρος ο Αντιπρόεδρος & Διευθυντής π. Ιωάννης Πάτσης, ο Διευθυντής Λειτουργίας κ. Φίλιππος Σαλίμπας, η Υπεύθυνη της Κοινωνικής Υπηρεσίας κα Αγλαΐα Κωνσταντακοπούλου και η Υπεύθυνη του Κέντρου Συμβουλευτικής κα Μάρθα Κουτσογιαννούλη.

Την Πέμπτη 11 του μηνός, τα μέλη της ιταλικής αντιπροσωπείας επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» το οποίο εδρεύει στη Λεωφόρο Μαραθώνος 1, στη Νέα Μάκρη και όπου τους τελευταίους τρείς μήνες φιλοξενείται και λειτουργεί το Κέντρο Αρωγής Πυροπλήκτων, με στόχο την ψυχοκοινωνική υποστήριξη, τη φύλαξη και τη δημιουργική απασχόληση παιδιών, την προετοιμασία και τη διανομή καθημερινών γευμάτων (150 μερίδες) σε συνεργασία με τα συντονιστικά κέντρα των Δήμων Μαραθώνα-Νέας Μάκρης και Ραφήνας-Πικερμίου.

Οι επισκέπτες συνομίλησαν με το προσωπικό και εθελοντές, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την καθημερινή φροντίδα των πυρόπληκτων, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου κι έμαθαν για τις άμεσες ενέργειες, από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας, οι οποίες έγιναν από τις τρείς οργανώσεις της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, με τη συμπαράσταση εργαζομένων και μεγάλου αριθμού εθελοντών, για να απαλύνουν τον πόνο των κατοίκων που βίωσαν εφιαλτικές στιγμές.

Το έργο της Κάριτας Αθήνας και των αδελφοποιημένων ενοριακών Κάριτας εντυπωσίασαν τους Ιταλούς αντιπροσώπους, οι οποίοι διαπίστωσαν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της Καθολικής Εκκλησίας στην Αθήνα προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο και τις δραστηριότητες που έχουν αναπτύξει τα μέλη της κοινότητας, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση για πράξεις ανθρωπιάς!

????????????????