ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ/ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

Επίσκεψη στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο πραγματοποίησαν οικογένειες προσφύγων που φιλοξενούνται σε κτίρια και διαμερίσματα της Κάριτας Αθήνας, παρακολουθώντας την πρεμιέρα της νέας παράστασης του Ιδρύματος Ευγενίδου «Το Κέντρο του Κόσμου: Από το γεωκεντρικό σύστημα στη διαστολή του σύμπαντος», την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου.

Η παράσταση δίνει απαντήσεις στο ερώτημα που χάνεται στα βάθη των αιώνων:
«Υπάρχει άραγε κέντρο στο Σύμπαν και, αν ναι, πού θα μπορούσε να βρίσκεται;», εξιστορώντας τη συναρπαστική εξέλιξη των ιδεών για τη θέση της Γης και κατά συνέπεια του ανθρώπου στο Σύμπαν, από την αρχαία Βαβυλώνα στην αρχαία Ελλάδα και από το Ηλιοκεντρικό σύστημα του Κοπέρνικου στη διαστολή του χωροχρονικού συνεχούς, όπου περιλαμβάνεται το σύνολο της ύλης, της ενέργειας και της πληροφορίας!

Οι αρχαίοι λαοί θεωρούσαν ότι το κέντρο του κόσμου βρίσκεται στην Γη και ότι όλα τα ουράνια σώματα περιφέρονται γύρω της. Η γεωκεντρική αυτή θεώρηση, που επικράτησε για τουλάχιστον δύο χιλιετίες, ωστόσο, αποδείχτηκε εσφαλμένη.

H παράσταση περιλαμβάνει συνέντευξη του Διευθυντή & Προέδρου του Δ.Σ. του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Καθηγητή Μανώλη Πλειώνη.