ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Επίσκεψη-ξενάγηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στην έκθεση «Ιωάννης Καποδίστριας:

Η πορεία του στον χρόνο» διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η Κάριτας Αθήνας το Σάββατο 14 Απριλίου.

Εξήντα δύο άτομα από όλες τις ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών, ανάμεσά τους και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Οργάνωσης π. Ιωάννης Πάτσης (Αντιπρόεδρος & Διευθυντής), Ελένη Κάραμποττ (Υπεύθυνη Επικοινωνίας, Δημοσίων Σχέσεων & Τρίτης Ηλικίας) και Στανίσλαος Στουραϊτης (Ταμίας), είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις αίθουσες της Γερουσίας και «Ελευθερίου Βενιζέλου» (πρώην αίθουσα του Θρόνου) -καθώς η αίθουσα της Ολομέλειας παραμένει κλειστή έως τα τέλη Σεπτεμβρίου λόγω των εργασιών στεγανοποίησης της οροφής της-, να ξεναγηθούν στην πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση/αφιέρωμα στον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας, ο οποίος προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ανόρθωση της κρατικής μηχανής, τη θέσπιση του νομικού πλαισίου της πολιτείας και την αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και να ενημερωθούν διεξοδικά για την οργάνωση και τη λειτουργία της Βουλής.

Το επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο της Βουλής, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα της βασιλικής αυλής της Βαυαρίας και διευθυντή της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου Φρίντριχ φον Γκέρτνερ συνδέεται άμεσα με την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1836 και ολοκληρώθηκε το 1847. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του Βασιλιά Όθωνα και της Βασίλισσας Αμαλίας και στη συνέχεια του Βασιλιά Γεωργίου του Α΄ και της Βασίλισσας Όλγας, έως το 1910, όταν εγκαταστάθηκαν στα νεόδμητα Ανάκτορα επί της οδού Ηρώδου Αττικού (σημερινό Προεδρικό Μέγαρο).

Από το 1929 το κτίριο αποτελεί την έδρα της Βουλής των Ελλήνων, στεγάζοντας την αίθουσα της Ολομέλειας και τις αίθουσες των Επιτροπών της, τα γραφεία του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της, την αίθουσα συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, μέρος του Αρχείου της (το υπόλοιπο βρίσκεται στο Καπνεργοστάσιο επί της οδού Λένορμαν), γραφεία των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων, το τηλεοπτικό της κανάλι, καθώς και διοικητικές υπηρεσίες.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η τοποθεσία ανέγερσης των Ανακτόρων ήταν γνωστή την εποχή εκείνη ως ο λόφος της Μπουμπουνίστρας και αποτελούσε θέση κεντρική, ασφαλή και δροσερή με ιδιαίτερο μικροκλίμα και θέα στην Ακρόπολη και στις παρυφές της νέας τότε πρωτεύουσας.

Με σεβασμό στην κληρονομιά της αρχαίας Αθήνας και εδραιώνοντας τις αρχές της αναγέννησης του αστικού κλασικισμού, ο Γκέρτνερ σχεδίασε ένα λιτό, λειτουργικό και συμπαγές οικοδόμημα. Είχε πρόσβαση από όλες τις πλευρές του, με τέσσερις εξωτερικές πτέρυγες που η καθεμία διέθετε τρεις ορόφους, μια μεσαία πτέρυγα με δύο πατώματα και δύο αυλές και κλιμακοστάσια, τα οποία διευκόλυναν την επικοινωνία μεταξύ των ορόφων.

Βασική αιτία για αλλαγές και επεμβάσεις στην αρχική κατασκευή υπήρξαν οι δύο μεγάλες πυρκαγιές (1884 & 1909), χωρίς ωστόσο να πραγματοποιηθούν λόγω των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων των επόμενων ετών (ελληνοβουλγαρικός πόλεμος, δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου Α’ και κήρυξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου).

Οι συγκυρίες μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 οδήγησαν το κτίριο σε νέες χρήσεις. Εκεί βρήκαν αρχικά στέγη 4.000 πρόσφυγες και κατόπιν κρατικές υπηρεσίες, ιδιωτικοί κοινωνικοί φορείς και διεθνείς οργανώσεις, που συντονίστηκαν για την αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων, τα οποία είχαν ανακύψει.

Το Νοέμβριο του 1929 η κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου αποφάσισε τη συστέγαση της Βουλής και της Γερουσίας, πάνω σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή, ενώ την 1η Ιουλίου 1935 η Ε΄ Εθνοσυνέλευση άρχισε πανηγυρικά τις εργασίες της στη νέα αίθουσα της Ολομέλειας.

Με την Μεταπολίτευση το 1975 ξεκίνησαν και οι απαραίτητες εργασίες για τον εκσυγχρονισμό και την τεχνολογική αναβάθμιση του κτιρίου, με κύριο έργο υποδομής την κατασκευή πενταώροφου υπόγειου χώρου στάθμευσης στην περίμετρο του.

Τέλος, από τις σημαντικότερες αισθητικές παρεμβάσεις στο εξωτερικό του υπήρξε η τοποθέτηση του ανδριάντα του Χαριλάου Τρικούπη και του Ελευθερίου Βενιζέλου, έργα του γλύπτη Γιάννη Παππά, καθώς και του αγάλματος της Μάνας και του Μνημείου της Μάχης της Πίνδου, του Χρήστου Καπράλου.