«Η ΘΗΒΑ ΤΟΥ ΠΙΝΔΑΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ & Η ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΗΣ»ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

Στη «Θήβα του Πινδάρου και του Όσιου Λουκά & στη Λιβαδειά της Λήθης και της Μνημοσύνης» είναι αφιερωμένη η καλοκαιρινή εκδρομή του Τομέα Τρίτης Ηλικίας που διοργανώνει η Κάριτας Αθήνας, το Σάββατο 8 Ιουνίου 2019.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρχικά επίσκεψη/ξενάγηση στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας, πατρίδα του αρχαίου λυρικού ποιητή Πινδάρου (522 π.Χ. – 443 π.Χ.). Το μουσείο, εμβαδού 1.000 τ.μ. συγκαταλέγεται ανάμεσα στα τρία κορυφαία μουσεία της χώρας, μαζί µε αυτό της Ακρόπολης και των Δελφών, καθώς μερικές από τις συλλογές του θεωρούνται σπάνιες ή και μοναδικές στο είδος τους. Τα πολλά εκθέματα προέρχονται από ανασκαφές στη Βοιωτία καλύπτοντας χρονολογικά τον πολιτισμό της περιοχής από την παλαιολιθική εποχή έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους.

Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε για επίσκεψη/ξενάγηση στη Μονή Οσίου Λουκά του Στειριώτη, την Αγιά-Σοφιά της Ρούμελης, όπως την αποκαλούν, η οποία από την ίδρυση της έως και σήμερα ταυτίζεται με την ιστορία του Ελληνικού Έθνους και αποτελεί ένα σπουδαίο βυζαντινό μνημείο του 11ου αιώνα, το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, μαζί με τη Νέα Μονή της Χίου και τη Μονή Δαφνίου.

Στο δρόμο προς τη Λιβαδειά θα κάνουμε σύντομη στάση στον εντυπωσιακό καταρράκτη της Πέτρας για τις απαραίτητες φωτογραφίες και θα καταλήξουμε στην πρωτεύουσα της Βοιωτίας, στους πρόποδες του Ελικώνα, όπου κατά την αρχαιότητα υπήρχε το περίφημο Τροφώνιο μαντείο και οι πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης. Θα θαυμάσουμε την περίφημη και πανέμορφη περιοχή Κρύα με τα άφθονα νερά, τις νεροτριβές και τις πέτρινες γέφυρες, την προτομή της Έρκυνας στον ομώνυμο ποταμό (έργο του ντόπιου καλλιτέχνη Σπύρου Γουργιώτη), τον έναν από τους τέσσερις … καταλανικούς πύργους της Ελλάδας και το ρολόι του Έλγιν (δωρεά του γνωστού Βρετανού διπλωμάτη, ο οποίος αφαίρεσε πολυάριθμα γλυπτά από τον Παρθενώνα, τον ναό της Απτέρου Νίκης και άλλους αρχαιολογικούς χώρους και τους μετέφερε στη χώρα του), κατασκευασμένο στο Λονδίνο, το 1803! Θα γευματίσουμε στο εστιατόριο «Νερόμυλος» και πριν τον δρόμο της επιστροφής στην Αθήνα, θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για περπάτημα, αγορές παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής (γαλακτοκομικών, ζυμαρικών κλπ) ή καφέ.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής με προκαταβολή στο κεντρικό γραφείο της Κάριτας Αθήνας (Ομήρου 9, τηλ: 210 3626186, από τις 08.30-14.30) έως την Τετάρτη 5/6/2019.

Μέγιστος αριθμός συμμετοχής 54 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τιμή κατ΄άτομο: 30€ (περιλαμβάνεται η μεταφορά, η είσοδος στους δύο αρχαιολογικούς χώρους, η ξενάγηση από επαγγελματία ξεναγό και το γεύμα)

Για τις ώρες αναχώρησης από τις ενορίες θα ενημερωθείτε από την Γραμματεία της Κάριτας Αθήνας.