Η CARITAS EUROPA ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Εξαλείψτε τη δουλεία μια και καλή!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής και Ευαισθητοποίησης κατά της Εμπορίας Ανθρώπων στις 8 Φεβρουαρίου, η Caritas Europa ρίχνει φως στην παγκόσμια τραγωδία της εμπορίας ανθρώπων. Αυτή η μάστιγα πλήττει εκατομμύρια άτομα σε όλον τον κόσμο, ενώ δημιουργούνται δισεκατομμύρια ευρώ για διάφορες εγκληματικές ομάδες.
«Ήμουν 12, όταν μια φίλη της οικογένειας επισκέφθηκε τους γονείς μου. Είπε ότι ήξερε ανθρώπους στο Παρίσι που επρόκειτο να γίνουν γονείς και έψαχναν για μια νέα κοπέλα που θα μπορούσε να αναλάβει τη φροντίδα του μωρού. Υποσχέθηκαν ότι θα πληρωθώ και θα λάβω εκπαίδευση. Νόμιζα ότι ονειρευόμουν. Ήμουν καθ’ οδόν για τη Γαλλία για να σπουδάσω, είπε η Ολίβια, που έπεσε θύμα εμπορίας και κακοποίησης ως υπηρέτρια, έγκλειστη στο σπίτι για 9 χρόνια στο Παρίσι.
Οι οργανώσεις της Κάριτας σε όλη την Ευρώπη εργάζονται καθημερινά με θύματα εμπορίας όπως η Ολίβια. Αλλά ούτε η Κάριτας ούτε η κοινωνία των πολιτών από μόνες τους μπορούν να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια αδιαφορία που τροφοδοτεί την εμπορία ανθρώπων. Η Caritas Europa καλεί συνεπώς τα ευρωπαϊκά κράτη και την Ευρωπαϊκή Ένωση να επικυρώσουν πλήρως και να εφαρμόσουν τη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν τις πραγματικές αιτίες της εμπορίας.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο σημερινός κόσμος είναι ολοένα και πιο ασταθής, γεμάτος συγκρούσεις, καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή και ένα όλο και διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ εχόντων και μη εχόντων, είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί ένα τέλος στους παράγοντες που συμβάλλουν στην τρομερή παγίδα της σύγχρονης σκλαβιάς. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα παιδιά, καθώς πλήττονται περισσότερο, ιδίως εκείνα που σχετίζονται με καταστάσεις συγκρούσεων ή μετά από συγκρούσεις και έχουν ελάχιστες επιλογές για νόμιμες οδούς μετανάστευσης. Τα παιδιά συχνά δραπετεύουν από τις άθλιες συνθήκες στην πατρίδα τους, με ελπίδες και όνειρα. Αλλά τελικά καταλήγουν σε καταναγκαστική εργασία ή σεξουαλική εκμετάλλευση. Έχουν στερηθεί την παιδική τους ηλικία και την αξιοπρέπειά τους. Τα ψυχολογικά τραύματα είναι παρά πολύ βαθιά,» δήλωσε η Geneviève Colas, ειδικός της Caritas Europa στην εμπορία ανθρώπων. Για αυτούς και πολλούς άλλους λόγους, η σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων πρέπει να επικυρωθεί και να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή.

Παραπομπές:
• Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τις δράσεις κατά της εμπορίας ανθρώπων: http://www.coe.int/…/anti-human-traffi…/about-the-convention
• Πλήρης μαρτυρία της Ολίβια (στα γαλλικά): http://www.secours-catholique.org/…/olivia-ou-la-parole-dun…
• Βίντεο-ρεπορτάζ #invisible (με αγγλικούς υπότιτλους):http://contrelatraite.org/spip.php…
• Έκθεση της Caritas Europa σχετικά με την ανεπαρκή πρόληψη της εμπορίας σε καταστάσεις σύγκρουσης και μετά από συγκρούσεις:http://www.caritas.eu/…/new-caritas-report-casts-spotlight-…

Η Caritas Europa αποτελεί το δίκτυο των οργανώσεων της Ευρωπαϊκής ηπείρου – http://www.caritas.eu με 49 οργανώσεις-μέλη σε 46 χώρες της Ευρώπης και μία από τις 7 περιφέρειες της Caritas Internationalis. Τα μέλη της βοηθούν και παρέχουν υπηρεσίες σε εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Η Οργάνωση στοχεύει στο να απαλλάξει τους ανθρώπους από τη φτώχεια, στηρίζοντάς τους και παρεμβαίνοντας σε άδικες δομές και ανισότιμες πολιτικές, που εγκλωβίζουν τους ανθρώπους σε αδύναμες θέσεις.

Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής και Ευαισθητοποίησης ενάντια στη Σωματεμπορία

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής και Ευαισθητοποίησης ενάντια στη Σωματεμπορία καλούμε τις οργανώσεις και τους υποστηρικτές της Κάριτας να προσευχηθούν για τα παιδιά και τους εφήβους – θύματα σωματεμπορίας.
Ο πρόεδρος της Caritas Internationalis Καρδινάλιος Louis Tagle μας καλεί πρώτα απ’ όλα να δείξουμε συμπόνοια σε αυτά τα θύματα. Πρόσφατα κήρυξε ότι: «Η ευσπλαχνία του Ιησού είναι στραμμένη προς τις οικογένειες, τις μητέρες και τους γονείς που χάνουν τα παιδιά τους εξαιτίας της βίας, της ανηθικότητας, της σωματεμπορίας, των νέων μορφών δουλείας, των απαγωγών, της πορνείας, παιδιά που μέλη του σώματός τους πουλήθηκαν σε μια διεθνή επιχείρηση ανθρώπινων μελών/οργάνων».
Στις 8 Φεβρουαρίου, γιορτάζεται η Αγ. Ιωσηφίνα Μπακίτα που γεννήθηκε στο Νταρφούρ του Σουδάν το 1869. Στην ηλικία των 9, πουλήθηκε ως σκλάβα. Τελικά απελευθερώθηκε και έγινε μοναχή που διακρίθηκε για το ιδιαίτερο χάρισμά της.

Προσευχή

«Θεέ μου, όταν ακούμε για παιδιά και ενήλικες που εξαπατήθηκαν και τους πήγαν σε άγνωστα μέρη για σεξουαλική εκμετάλλευση, καταναγκαστική εργασία, και «συγκομιδή» οργάνων, οι καρδιές μας θλίβονται και η λογική μας θυμώνει που η αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους αγνοούνται μέσω απειλών, ψεμάτων και κατάχρησης εξουσίας.
Υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια σε αυτή την κακή πρακτική της σύγχρονης δουλείας και προσευχόμαστε με την Αγία Μπακίτα ώστε να σταματήσει.
Δώσε μας σοφία και θάρρος να προσεγγίσουμε και να σταθούμε με εκείνους και εκείνες των οποίων τα σώματα, οι καρδιές και το πνεύμα έχουν βαθύτατα τραυματιστεί, έτσι ώστε μαζί να μπορούμε να κάνουμε πραγματικές τις υποσχέσεις Σου για τρυφερή και ευγενική αγάπη για αυτές τις αδελφές και αυτούς τους αδελφούς μας.
Στείλε τους εκμεταλλευτές μακριά με άδεια χέρια ώστε να μεταστραφούν, και βοήθησε όλους μας να διεκδικήσουμε την ελευθερία που είναι το δώρο Σου στα παιδιά Σου».
Αμήν.