ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

Κεντρ. γρ.: Ομήρου 9, Αθήνα | Central off.: 9, Omirou str., Athens, T: +30 210 3626186

ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

CARITAS ATHENS GREECE

ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ

Τον Φεβρουάριο του 2016, η Κάριτας Αθήνας ανταποκρινόμενη στις επείγουσες συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας με την αθρόα έλευση προσφύγων, εγκαινίασε το Κέντρο Ημέρας για Οικογένειες Προσφύγων.

Οικογένειες και κυρίως μητέρες με παιδιά δέχονται καθημερινά, πέντε (5) ημέρες την εβδομάδα, τις φροντίδες και επωφελούνται από τις υπηρεσίες του.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο από την έναρξη λειτουργίας του, τον Φεβρουάριο του 2016, έχει υποδεχθεί 20.942 άτομα, ανταποκρίθηκε σε 6.093 ψυχοκοινωνικά αιτήματα και προσέφερε ένα ζεστό ντους και καθαρά εσώρουχα σε 5.365 γυναίκες και παιδιά.

Οι ανήλικοι έχουν την δυνατότητα να παίξουν σε ένα ασφαλή χώρο, ενώ αντίστοιχος αριθμός ανδρών (τα αρσενικά μέλη των οικογενειών) εξυπηρετούνται χαλαρώνοντας σε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον με πρόσβαση στο Internet, το Wi-Fi, το Skype (για επικοινωνία με τις υπηρεσίες ασύλου) και σε τηλεόραση, απολαμβάνοντας παράλληλα ένα τσάι, ένα σνακ και φυσικά την υποστήριξη για την παραπομπή τους σε διάφορες υπηρεσίες ή ΜΚΟ.

Το Κέντρο Ημέρας κατέκτησε το 2016 διεθνή διάκριση και θεωρείται πλέον πρότυπο σε ολόκληρο τον κόσμο, ως καινοτόμος χώρος, καθώς μοιάζει περισσότερο με Σπίτι, παρά με Υπηρεσία. Το World Future Council, το Ινστιτούτο Filia Die Frauenstiftung & το UN Women, το κατέταξαν στην κατηγορία “Spaces”, όπου οι επωφελούμενοι μπορούν να προσέρχονται χωρίς ραντεβού και να αποφασίζουν εκείνοι για το εάν και πότε θα μοιραστούν τα προβλήματά τους με τους ειδικούς. Ο σχεδιασμός αυτός, στοχεύει στο να νιώσουν οι άνθρωποι ευπρόσδεκτοι και «φιλοξενούμενοι» από το προσωπικό (τρείς Διερμηνείς/Φροντιστές, μια Κοινωνική Λειτουργός και μία Συντονίστρια) και να περάσουν λίγες ώρες ηρεμίας, ξεκούρασης και αξιοπρεπούς διαβίωσης στην ταραγμένη καθημερινότητά τους.

Το Κέντρο Ημέρας αποτελεί ένα μικρό καταφύγιο, «ένα σπίτι μακριά από το Σπίτι τους».

Διεύθυνση: Αινιάνος 8, Πλατεία Βικτωρίας, τηλ: 210-8220943

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 09.00 – 17.00