ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

Κεντρ. γρ.: Ομήρου 9, Αθήνα | Central off.: 9, Omirou str., Athens, T: +30 210 3626186

ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

CARITAS ATHENS GREECE

«ΚΑΤΑΓΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΜΟΥ ΗΛΙΚΙΑ» ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας (Κυριακή 13 Μαΐου) η Κάριτας Αθήνας πραγματοποίησε επίσκεψη/ξενάγηση στην έκθεση «Κατάγομαι από την παιδική μου ηλικία…» (τίτλος εμπνευσμένος από το βιβλίο του Antoine de Saint-Exupéry «Pilote de guerre» -1942-), στο Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου Ελληνίδων, που εορτάζει εφέτος 30 χρόνια λειτουργίας!

Το Σάββατο 12 του μηνός, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να κάνουν ένα ταξίδι στον κόσμο της μνήμης μέσα από ενδύματα και εξαρτήματα της γυναίκας-μητέρας, τα οποία συνδέονται με την αρρενογονία, την ευγονία, τον τοκετό, τον θηλασμό και τη λοχεία και να γνωρίσουν την ένδυση και τα παιχνίδια των παιδιών στον ιστορικό ελληνικό χώρο του 19ου και του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, ιστορίες και αντικείμενα σχετικά με τις βασικές ανάγκες τους (φαγητό, ύπνος και πλύσιμο), πορσελάνινες κούκλες από τη συλλογή της βασίλισσας Όλγας, σύγχρονα αντικείμενα, όπως κούκλες Barbie και playmobils, ντυμένα με ελληνικές τοπικές ενδυμασίες, καθώς και φωτογραφίες, προφορικές μαρτυρίες και εικαστικές εγκαταστάσεις με οπτικοακουστικές εφαρμογές βίντεο τέχνης (stop motion και claymation βίντεο).

Τα εκθέματα προέρχονται από την πλούσια ενδυματολογική συλλογή του Λυκείου των Ελληνίδων, καθώς και από τις συλλογές του Πελοποννησιακού Λαογραφικού  Ιδρύματος «Β. Παπαντωνίου», του Εθνολογικού & Λαογραφικού Μουσείου Χρισσού – Συλλογή Ηλία Ε. Δαραδήμου, του Φωτογραφικού Αρχείου Ε.Λ.Ι.Α. – Μ.Ι.Ε.Τ., της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, καθώς και από ιδιώτες-συλλέκτες.