ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018: ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ

Η Ημέρα του Πατέρα είναι αφιερωμένη στην πατρότητα και γενικά στη συνεισφορά του στην οικογένεια και το κοινωνικό σύνολο, με στόχο να υπογραμμίσει την αξία του ρόλου του και την ισάξια σπουδαιότητά του, στο μεγάλωμα των παιδιών.

Εμπνευσμένη από την αντίστοιχη εορτή της Μητέρας, στις αρχές του 20ου αιώνα, η πρώτη γνωστή ιστορικά περίπτωση οργανωμένου εορτασμού έλαβε χώρα στο Fairmont  της Δυτικής Βιρτζίνια των Η.Π.Α. στις 5 Ιουλίου 1908. Διοργανώτρια ήταν η Grace Golden Clayton, η οποία ήθελε να γιορτάσει την μνήμη των 250 νεκρών πατέρων (από τα συνολικά 361 θύματα) που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο, στην αποκαλούμενη Τραγωδία του Μόνονγκα (Monongah Mining disaster), λίγους μήνες νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 1907.

Μη γνωρίζοντας, όμως, μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο, παρέμεινε στο περιθώριο για αρκετά χρόνια, έως το 1966, όταν ο τότε Πρόεδρος της χώρας Lyndon B. Johnson εξέδωσε το πρώτο προεδρικό διάταγμα που τιμούσε επισήμως τους πατέρες, καθιερώνοντας την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, ως ημέρα της γιορτής τους.  Έξι χρόνια αργότερα, το 1972, ο Πρόεδρος Richard Nixon  την οριστικοποίησε ως μόνιμη εθνική εορτή.

Σε  αρκετές καθολικές  χώρες της Ευρώπης εορταζόταν, ωστόσο, από τον Μεσαίωνα (τέλη του 14ου – αρχές του 15ου αιώνα) στις 19 Μαρτίου (γιορτή του Αγίου Ιωσήφ του μνήστορος), ημερομηνία που κάποιες διατηρούν ακόμη, ενώ οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι την καθιέρωσαν αργότερα και στη Λατινική Αμερική.

Τελικά, σε παγκόσμια κλίμακα και σε συντριπτική πλειοψηφία τα κράτη υιοθέτησαν τον εορτασμό των Η.Π.Α., αν και υπάρχουν και κάποια στο νότιο ημισφαίριο, όπως η Αυστραλία, όπου την εορτάζουν την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου.

Στην Ελλάδα η γιορτή καθιερώθηκε σχετικά πρόσφατα από τον Σύλλογο για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.) και τον ιδρυτή του Δρ. Νίκο Σπιτάλα, λόγω της μη ύπαρξης γονεϊκής ισότητας, που αντιμετώπιζαν οι μπαμπάδες από τη Δικαιοσύνη, κατά την διάρκεια της εκδίκασης των διαζυγίων, σχετικά με την επιμέλεια των παιδιών τους.