ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, που εορτάζεται στις 11 Δεκεμβρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών και Πρόεδρος της Κάριτας Αθήνας π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος, σε μήνυμα του αναφέρει:

«Είναι δικαιολογημένη η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού, διότι μέσα στον κόσμο εκατομμύρια παιδιών δεν απολαμβάνουν τα αγαθά που θέλει ο Θεός, ώστε να γίνουν ώριμες προσωπικότητες, ικανές να διαχειριστούν την προσωπική τους ζωή, να φτιάξουν μια υγιή οικογένεια και να γίνουν παράγοντες ανθρωπιάς και προόδου στην πατρίδα τους και στην οικουμένη.

Στην Ελλάδα τα παιδιά απολαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό τη φροντίδα που τους οφείλεται. Έχουν κατοικία, υγιεινή τροφή, επαρκή μόρφωση. Όμως έχουν και προβλήματα. Πολλοί θα μιλήσουν αυτή την ημέρα για ορισμένα από αυτά, ενώ θα αποκρύψουν άλλα.

Η Εκκλησία, που κοιτάζει σφαιρικά τον άνθρωπο και ολόκληρο τον άνθρωπο, βλέπει και μιλάει για προβλήματα που άλλοι αποσιωπούν. Πολλά παιδιά στερούνται της φυσικής τους οικογένειας, λόγω χωρισμού των γονιών τους. Το εκκοσμικευμένο πνεύμα και, τελευταία, η οικονομική κρίση, με τη διακοπή της κυήσεως και επομένως τη θανάτωση του εμβρύου, έχουν στερήσει από πολλά παιδιά τη ζωή, που θα μπορούσαν να απολαύσουν τώρα και στην αιωνιότητα.

Όμως επιθυμώ σήμερα να εστιάσω την προσοχή μας σε ένα ζήτημα, πολύ ουσιαστικό: τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Διαβάζομε στην «Χαρά της Αγάπης», που είναι καρπός δύο Συνόδων των Επισκόπων 2014-15 με θέμα την Οικογένεια:

«Όταν τα παιδιά ή οι έφηβοι δεν είναι εκπαιδευμένοι να δεχτούν ότι κάποια πράγματα απαιτούν αναμονή, γίνονται θρασείς, υποτάσσοντας τα πάντα στην άμεση ικανοποίηση των δικών τους αναγκών και μεγαλώνουν με το νοσηρό σύνθημα “τα θέλω όλα και τα θέλω τώρα”. Αυτό αποτελεί μια μεγάλη πλάνη που δεν προάγει την ελευθερία αλλά τη δηλητηριάζει. Αντίθετα, όταν εκπαιδεύεται κανείς να μαθαίνει να αναβάλλει κάποια πράγματα και να αναμένει την κατάλληλη στιγμή, διδάσκεται τι σημαίνει να είναι κυρίαρχος του εαυτού του και αδέσμευτος απέναντι στις παρορμήσεις του.

Έτσι, όταν το παιδί νιώθει ότι μπορεί να πάρει στα χέρια του τον εαυτό του, αυξάνει την αυτοεκτίμησή του. Ταυτόχρονα αυτό του διδάσκει να σέβεται την ελευθερία των άλλων» (αρ.275).

«Η οικογένεια είναι το πλαίσιο της θεμελιώδους κοινωνικοποίησης, διότι είναι ο πρώτος χώρος όπου μαθαίνει κανείς να τοποθετείται ενώπιον των άλλων, να ακούει, να μοιράζεται, να υπομένει, να σέβεται, να βοηθά, να συμβιώνει. Εκεί συντρίβεται ο πρώτος κύκλος του θανάσιμου εγωισμού για να αναγνωρίσουμε ότι ζούμε μαζί με τους άλλους» (αρ.276).

Η Παγκόσμια λοιπόν Ημέρα του Παιδιού θυμίζει στους γονείς τη σπουδαία αποστολή που τους έχει αναθέσει ο Θεός: να διαπαιδαγωγούν ορθά τα παιδιά τους. Όσο περισσότερο διαπλάθονται οι σύζυγοι και γονείς από το πνεύμα του Ευαγγελίου του Ιησού Χριστού, τόσο πιο χριστιανικά και ενωμένα θα ζουν οι ίδιοι και τόσο πιο ισορροπημένα θα διαπαιδαγωγούν τα παιδιά τους: τους μελλοντικούς γονείς, χριστιανούς, πολίτες της κοινωνίας.

Ο Κύριος να δώσει!»

+ Σεβαστιανός