ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΑΡΙΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

O Καρδινάλιος Λούις Αντόνιο Ταγκλ μάς προσκαλεί σε ένα ταξίδι

πίστης, ελπίδας και αγάπης μαζί με τους μετανάστες

«Ετούτο το Πάσχα, όλοι εμείς στην Κάριτας θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε να μας ακολουθήσετε σε ένα ταξίδι πίστης, ελπίδας και αγάπης μαζί με τους μετανάστες.*

Ο ίδιος ο Ιησούς στη διάρκεια της ζωής του έκανε πολλά ταξίδια. Αγέννητο παιδί ακόμη πήγε από τη Ναζαρέτ στη Βηθλεέμ. Ως προσφυγόπουλο πήγε στην Αίγυπτο. Ως κήρυκας ταξίδεψε στους δρόμους της Γαλιλαίας. Η πορεία του προς το Γολγοθά, μεταφέροντας το βαρύ, ξύλινο Σταυρό του Μαρτυρίου ήταν το – κατά τα φαινόμενα – τελευταίο του ταξίδι.

Αλλά αυτό το, φαινομενικά, τελευταίο ταξίδι του Ιησού, στην πραγματικότητα αποτέλεσε την αρχή. Εξερχόμενος του τάφου, ο Χριστός σπάει τα όρια αυτών που ήδη γνωρίζαμε. Έχοντας αναστηθεί από τον κόσμο των νεκρών, ο Χριστός μάς προσκαλεί να παραμερίσουμε τις πέτρες που βάζουν φραγμούς στην καρδιά μας και τη φαντασία μας και να μοιρασθούμε με τους άλλους το ταξίδι – κυρίως με τους πλέον ευάλωτους συνανθρώπους μας, όπως είναι οι πρόσφυγες.

Το Σεπτέμβριο 2017, ο Πάπας Φραγκίσκος εγκαινίασε την εκστρατεία «Μοιράσου το Ταξίδι» (“Share the Journey”), προσκαλώντας μας να ανοίξουμε την καρδιά μας στην ελπίδα. Είναι αυτή που κινητοποιεί τους μετανάστες, αλλά και όσους τους καλοδέχονται, να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. «Η ελπίδα είναι ο οδηγός μας για να “μοιρασθούμε το ταξίδι”, διότι το ταξίδι το μοιράζονται όσοι καταφθάνουν στη χώρα μας με εμάς που προσεγγίζουμε την καρδιά τους, με σκοπό να τους κατανοήσουμε, να γνωρίσουμε την κουλτούρα τους και τη γλώσσα τους».

Προτού περάσει πολύς καιρός από το θάνατό του, ο Ιησούς εμφανίσθηκε σε δύο μαθητές του στο δρόμο προς Εμμαούς. Εκείνοι, μετά το θάνατο του Ιησού, ήταν πλημμυρισμένοι από φόβο. Δεν Τον  αναγνώρισαν παρά μόνο αφού ο ίδιος κάθισε μαζί τους και μοιράσθηκε το ψωμί του.

Άραγε πόσες φορές την ημέρα αναγνωρίζουμε τον Ιησού στο πρόσωπο αυτών που συναντάμε στο δρόμο μας; Ίσως να είμαστε απασχολημένοι ή αφηρημένοι, ή να έχουμε εγκλωβισθεί στον τάφο των δικών μας φόβων και παρεξηγήσεων.

Όμως σε συγκεκριμένες στιγμές της ζωής μας χρειάζεται να μας υπενθυμίζουν μια πρωταρχική αλήθεια: μας δόθηκαν οι άλλοι, ώστε να μπορούμε να μοιραζόμαστε τα ταξίδια μας μαζί τους.

Μια κίνηση καλής θέλησης να αγκαλιάσουμε κάποιον άλλο σημαίνει πολλά, καθώς αγγίζει διαφορετικές χορδές της ανθρώπινης ύπαρξης. Ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους σε μια τέτοια κίνηση, ως μέρος της εκστρατείας «Μοιράσου το Ταξίδι».

Τείνω το χέρι κι αν κάποιος αισθάνεται μόνος κι απομονωμένος, η κίνησή μου αποτελεί χειρονομία αλληλεγγύης. Εάν τείνω το χέρι και το άτομο είναι πληγωμένο, αποτελεί σημάδι επούλωσης. Εάν τείνω το χέρι και το άτομο έχει χάσει το δρόμο του, αυτό αποτελεί προσφορά για καθοδήγηση. Εάν τείνω το χέρι και το άτομο αισθάνεται ότι κανείς δεν νοιάζεται, τότε αυτό αποτελεί ένδειξη φιλίας. Μια μικρή χειρονομία που σηματοδοτεί πολλά διαφορετικά πράγματα στα ποικίλα στάδια του ταξιδιού της ζωής ενός ατόμου.

Ο Χριστός πάνω στο σταυρό έτεινε το χέρι προς τους άλλους, ως τη μέγιστη χειρονομία καλής θέλησης. Άνοιξε τα χέρια του και άδειασε τον εαυτό του για να δεχθεί το θέλημα του Θεού.

Δεν είναι απαραίτητο να επιτύχουμε κάτι αξιοθαύμαστο ή εξεζητημένο για να φέρουμε τη διαφορά στη ζωή των άλλων. Μικρές χειρονομίες, συνηθισμένες χειρονομίες, εφόσον είναι ειλικρινείς και εμφορούνται από την ανθρώπινη κατανόηση και συμπόνοια, πετυχαίνουν θαυμαστά αποτελέσματα.

Σας προσκαλούμε όλους να μας ακολουθήσετε σε μικρές κινήσεις συμπόνοιας προς τους μετανάστες που συναντάτε στα καθημερινά σας ταξίδια. Σας προσκαλούμε να δείτε τον Ιησού στο μετανάστη και στον εαυτό σας.

Την εβδομάδα από τις 17 έως τις 24 Ιουνίου 2018, έχουμε προγραμματίσει να τρέξει μια παγκόσμια εβδομάδα δράσης για το Μοιράσου το Ταξίδι. Μπορείτε να ενωθείτε με τους οργανισμούς της Κάριτας και τους μετανάστες σε όλο τον κόσμο για να πάρετε μέρος στις δραστηριότητες που σχεδιάζουμε για εκείνη την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, όπως ο Ιησούς και οι μαθητές στους Εμμαούς, σας προσκαλούμε να μοιρασθείτε ένα γεύμα μαζί με τους μετανάστες, ως υπενθύμιση της ενότητάς μας ως μία παγκόσμια οικογένεια και της ανάγκης μας του ενός για τον άλλο.

Ευελπιστούμε ότι μέσα από αυτές τις μικρές πράξεις κατανόησης και κοινωνίας, δημιουργούμε ένα κύμα παγκόσμιας αλληλεγγύης που θα παραμερίσει τις πέτρες που μας βάζουν εμπόδια, για να αρχίσουμε ένα ταξίδι που πυροδοτεί τη φαντασία μας. Δεσμεύοντας τη συλλογική μας ενέργεια σε παγκόσμια κλίμακα -μετανάστες, πρόσφυγες και κοινότητες- θα πυρπολήσουμε την υφήλιο με την αγάπη του Θεού».

*Για την Κάριτας, ο μετανάστης είναι ένα πρόσωπο σε κίνηση, που έχει ανάγκη από συντροφιά, συμπαράσταση και προστασία. Αυτός είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιούμε στην εκστρατεία μας, αλλά μπορεί να αφορά πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο. Μπορεί να έχουν μετακινηθεί στο εσωτερικό της χώρας τους λόγω εμπόλεμης σύρραξης ή φυσικής καταστροφής, είτε να έχουν μετακινηθεί προς αναζήτηση εργασίας. Μπορεί να είναι ενήλικες ή παιδιά – ασυνόδευτα ή με τις οικογένειες τους – ενδεχομένως και θύματα εμπορίας ανθρώπων.