ΜΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ: ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

Την ίδρυση μιας νέας κλινικής για την ιατρική περίθαλψη των αστέγων, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ανακοίνωσε το Βατικανό.

Η νέα κλινική αντικαθιστά μια παλαιότερη, προσωρινή, η οποία λειτουργούσε επίσης με πρωτοβουλία του Πάπα Φραγκίσκου, στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Αγία Έδρα, ενώ είναι γνωστό ότι υπάρχουν εγκαταστάσεις όπου οι άποροι μπορούν να κάνουν μπάνιο και να κουρεύονται.

Σύμφωνα με στοιχεία της Caritas Italiana εκτιμάται πως ο αριθμός των αστέγων κάθε χρόνο αυξάνεται.

Έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς θα υπάρχουν στη Ρώμη περισσότεροι από 16.000 άστεγοι, ειδικά μάλιστα τις νύχτες, όπου καταφεύγουν στις στοές για να κοιμηθούν.

Η κλινική, χτισμένη στους χώρους του παλιού ταχυδρομείου του Βατικανού, θα περιλαμβάνει τρία δωμάτια για τους επισκέπτες και θα είναι ανοιχτή τρεις ημέρες την εβδομάδα, ενώ θα στελεχωθεί από εθελοντές ιατρούς, από τις ιατρικές υπηρεσίες του Βατικανού και από νοσοκομεία της ιταλικής πρωτεύουσας.

Ποδίατροι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μια φορά την εβδομάδα. H φιλανθρωπική οργάνωση της Καθολικής Εκκλησίας ανακοίνωσε ότι οι άστεγοι πάσχουν κυρίως από ασθένειες που πλήττουν τα πόδια επειδή σπανίως βγάζουν τις κάλτσες και τα παπούτσια τους, ενώ φορούν υποδήματα που δεν εφαρμόζουν καλά με αποτέλεσμα να εμφανίζουν μυκητιάσεις, φλεγμονές και κάλους.

Όταν δεν θα εξυπηρετεί τους άστεγους, η νέα κλινική, θα λειτουργεί ως σταθμός πρώτων βοηθειών για τους προσκυνητές και τους τουρίστες.