ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ: ΙΑΤΡΟΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ, ΔΙΕΡΜΗΝΕΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

Το Κέντρο Συμβουλευτικής της Κάριτας Αθήνας, στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη 8, αποτελεί σημείο παραπομπής για την υποστήριξη Ελλήνων ή αλλοδαπών που βρίσκονται σε ανάγκη, αντιμετωπίζουν προβλήματα, θέλουν να μοιραστούν τα βάσανα, τις ελπίδες, αλλά και τη χαρά τους για τους στόχους που υλοποιούν, ή για κάποια κρίση που ξεπέρασαν!

Δεδομένου του μεγάλου αριθμού προσφύγων αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, η κοινωνική τους ένταξη θεωρείται θεμελιώδους σημασίας και προτεραιότητας για τους ελληνικούς θεσμούς και τις ΜΚΟ που εργάζονται στον τομέα αυτό.

Μόνο από τον περυσινό Οκτώβριο έχουν προσέλθει στα γραφεία του Κέντρου για εργασιακή συμβουλευτική 158 άτομα, από τα οποία τα 27 έχουν ήδη βρει εργασία.

Ένα από αυτά είναι και ο Ζαχέντ, η ιστορία του οποίου ξεχωρίζει: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καμπούλ, όπου σπούδασε Ιατρική και εργάστηκε για ένα χρόνο. Κατόπιν, μετακόμισε στην πόλη Mazar e Sharif, από την οποία έφυγε για να προσφέρει ένα καινούργιο μέλλον στη γυναίκα και την κόρη του.

Με την άφιξή του στην χώρα μας, τον περασμένο χειμώνα, ξεκίνησε να ψάχνει αμέσως για εργασία προκειμένου να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής στην οικογένειά του. Όπως ο ίδιος λέει «η φροντίδα της οικογένειας μου αποτελεί προτεραιότητα και κυρίως δεν ήθελα να δέχομαι βοήθεια από κανέναν χωρίς να ανταποδίδω!»

Ακολουθώντας τη συμβουλή ενός φίλου του, απευθύνθηκε στα κεντρικά γραφεία της Κάριτας Αθήνας, από όπου τον παρέπεμψαν στο Κέντρο Συμβουλευτικής και συναντήθηκε με την Κοινωνική Λειτουργό Μάρθα Κουτσογιαννoύλη, η οποία θυμάται: «Στην αρχή έδειχνε αρκετά αγχωμένος, αλλά ταυτόχρονα παρέμενε ισχυρά κινητοποιημένος, δεδομένου ότι η οικογένειά του τού έδινε τη δύναμη να προχωρήσει. Η πρόθεση είναι απαραίτητη. Ευθύνη του εργασιακού συμβούλου αποτελεί το να τονώσει και να ενισχύσει τα κίνητρά του εξυπηρετούμενου, να τον υποστηρίξει και να τον συνοδεύσει στο αγχωτικό και σκληρό δρόμο της αναζήτησης απασχόλησης, με την προϋπόθεση ο ίδιος να το πιστεύει και να εμπλέκεται ενεργά».

«Ο Ζαχέντ μιλάει Αγγλικά σε υψηλό επίπεδο επάρκειας και φαινόταν πολύ ενεργός από την πρώτη συνάντηση. Συνέταξε άμεσα το βιογραφικό του σε συνεργασία με την Μάρθα, προκειμένου να το υποβάλει σε εταιρίες, προς εξεύρεση εργασίας, ενώ παράλληλα κατόρθωσε να ανταποκριθεί σε όλες τα γραφειοκρατικές διαδικασίες και να παραλάβει τα απαραίτητα έγγραφα. Λίγες μέρες αργότερα, στις 29 Νοεμβρίου, ο ίδιος έλαβε απρόσμενα ένα τηλεφώνημα από τα κεντρικά γραφεία της Κάριτας Αθήνας, για να συμμετάσχει σε συνέντευξη για την θέση διερμηνέα Φάρσι. Τόσο η προσωπικότητά του, όσο και τα προσόντα του ξεχώρισαν στην διαδικασία, με αποτέλεσμα να προσληφθεί ως διαπολιτισμικός διαμεσολαβητής και να ασκεί τα καθήκοντά του από τότε σε μια από τις Δομές Φιλοξενίας της Οργάνωσης για πρόσφυγες  αιτούντες άσυλο».

Ο ίδιος είναι πολύ ικανοποιημένος από τη νέα του δουλειά, αλλά και ευγνώμων για την ψυχολογική υποστήριξη που έλαβε, από υψηλά καταρτισμένους και έμπιστους επαγγελματίες. Έχοντας πλέον ένα σταθερό εισόδημα, νοιώθει ανεξάρτητος και ήρεμος να φροντίζει την οικογένειά του και να κάνει σχέδια για το μέλλον. Το όνειρό του να εργαστεί ως γιατρός σε κάποιο μέρος της Βόρειας Ευρώπης παραμένει σταθερό.  Ωστόσο, υπογραμμίζει έντονα ότι δεν θα ήταν σε θέση να επιτύχει αυτόν τον σημαντικό του στόχο χωρίς ισχυρό κίνητρο: «Θα μπορούσα να παραμένω στο σπίτι, στο κρεβάτι, περιμένοντας να μου προσφερθεί βοήθεια ή εργασία, αλλά αυτό δεν το θεωρώ σωστό, καθώς πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζει κανείς την πρόκληση εμπλεκόμενος ενεργά».