ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ» ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

Η παρουσίαση του πολυβραβευμένου παιδικού βιβλίου «Το μικρό Εγώ είμαι Εγώ» της Mira Lobe, σε εικονογράφηση της Susi Weigel και μετάφραση της Δρ. Αναστασίας Καλαντζή-Αζίζι, πραγματοποιήθηκε στη βιβλιοθήκη για πρόσφυγες, που στεγάζεται στο κτίριο φιλοξενίας της οδού Πατησίων, με πρωτοβουλία της Ομάδας Δραστηριοτήτων Ένταξης Ανηλίκων της Κάριτας Αθήνας!

Το βιβλίο που κυκλοφορεί σε μια ξεχωριστή 4γλωσση έκδοση (ελληνικά, γερμανικά, αραβικά και φάρσι) παρουσίασε στους μικρούς ωφελούμενους της Οργάνωσης η ίδια η μεταφράστρια, ομότιμη Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο ΕΚΠΑ, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ψυχολογικής Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονική Υπεύθυνος του τμήματος Θεραπείας Παιδιών και Εφήβων του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (ΙΕΘΣ), η οποία τα τελευταία χρόνια ασχολείται με ψυχοκοινωνικά θέματα που αφορούν σε προσφυγόπουλα. Μαζί της ήταν και η εθελόντρια δασκάλα-ειδική παιδαγωγός κα Πανωρέα Κοτρότσου.

Η αφήγηση του παραμυθιού πραγματοποιήθηκε σε ελληνικά, φαρσί και αραβικά (με την βοήθεια των παιδιών). Επίσης οι μικροί ωφελούμενοι χρωμάτισαν το μικρό εγώ, τραγούδησαν και στην συνέχεια έπαιξαν βιωματικά παιχνίδια.

Το κλασικό αυτό πολυμεταφρασμένο παραμύθι έχει κερδίσει το κρατικό βραβείο παιδικής λογοτεχνίας στην Αυστρία και έχει κυκλοφορήσει σε πολλές χώρες ξεπερνώντας το 1.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως. Αποτελεί έμπνευση για δεκάδες θεατρικές παραστάσεις, παιδικές όπερες, σειρές κινουμένων σχεδίων, ψυχοεκπαιδευτικό υλικό για εκπαιδευτικούς και ειδικούς ψυχικής υγείας παιδιών.

Η υπόθεση αναφέρεται σε ένα μικρό πολύχρωμο ζωάκι, που κάνει βόλτα σε ένα ανθισμένο λιβάδι, βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπο με την ερώτηση ενός βατράχου «Και ποιος είσαι πάλι εσύ;», αλλά δεν γνωρίζει τι να απαντήσει. Έτσι, αρχίζει ένα ταξίδι αναζητώντας την απάντηση και στην πορεία ρωτά διάφορα ζώα, αν γνωρίζουν ποιο είναι και αν είναι ίδιο με αυτά. Σκυλιά, άλογα, ψάρια, ιπποπόταμοι, πουλιά αρνούνται ότι είναι ίδια με το ζωάκι, κάποια ευγενικά και φιλικά άλλα πιο απότομα και αλαζονικά. Το ζωάκι βρίσκεται σε πραγματική κρίση ταυτότητας, όμως στο τέλος αναφωνεί: «Σίγουρα, υπάρχω εγώ, αφού ΕΓΩ – ΕΙΜΑΙ – ΕΓΩ». Το μικρό ζωάκι είναι ξανά ευτυχισμένο και απολαμβάνει το περιβάλλον και τη συντροφιά των υπόλοιπων ζώων, αφού πλέον ξεχειλίζει από αυτοπεποίθηση.                                  Οι προβληματισμοί που προκύπτουν από αυτή τη συγκινητική ιστορία του ήρωα του παραμυθιού δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν τη δική τους μοναδικότητα. «Όπως το ζωάκι ανακαλύπτει τον εαυτό του, την αυταξία του, λέγοντας «εγώ είμαι εγώ» και χαίρεται, έτσι εκπέμπει τη σιγουριά αυτού που ξέρει ποιος είναι, γεγονός που αντανακλάται και στην αλληλεπίδρασή του με τα άλλα ζωάκια. Με τις ίδιες διαδικασίες βοηθιούνται και τα παιδιά ώστε να μπορέσουν να βρουν την ταυτότητά τους. Είναι γνωστό ότι τα παιδιά συγκρίνουν συνέχεια τον εαυτό τους με τα άλλα συνομήλικα.Το παραμύθι βοηθά στο να ισχυροποιηθεί ο εαυτός τους και να προωθηθούν οι διαδικασίες προσαρμογής. Τα προσφυγόπουλα εμψυχώνονται με την έννοια ότι όπως ο ήρωας μπορεί να τα βγάλει πέρα, έτσι κι αυτά με μια σταθερή πια ταυτότητα μπορούν να τα καταφέρουν σε μια ξένη γι’ αυτά χώρα…».

Να σημειωθεί πως η βιβλιοθήκη για πρόσφυγες της Κάριτας Αθήνας λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2017 και περιλαμβάνει βιβλία πέντε γλωσσών: Αραβικά, Φάρσι, Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά, ενώ αρκετά από αυτά είναι μοναδικά στην Ελλάδα. Τη συλλογή των βιβλίων συμπλήρωσαν δωρεές από ενορίες, καθολικά σχολεία και εθελοντές.