ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ CARITAS EUROPA & ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ CARITAS INTERNATIONALIS

Με την έκκληση προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θέσουν τους ανθρώπους στο επίκεντρο όλων των πολιτικών και οικονομικών τους αποφάσεων, εξασφαλίζοντας ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν πρώτη προτεραιότητα, ολοκληρώθηκε η Περιφερειακή Διάσκεψη της Caritas Europa που διεξήχθη στη Ρώμη στις 22 & 23 Μαΐου, πριν ξεκινήσει η 21η Γενική Συνέλευση της Caritas Internationalis  (23 – 28 Μάϊου) με θέμα «Μια Ανθρώπινη Οικογένεια, Ένα Κοινό Σπίτι»!

Κατά τη διάρκεια της εφετινής Περιφερειακής Διάσκεψης οι συμμετέχοντες, ως εκπρόσωποι 49 μελών της Caritas Europa, από 46 ευρωπαϊκές χώρες, καλωσόρισαν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από ηγέτες της Οργάνωσης από τη Γαλλία, τη Νορβηγία, τη Σκωτία, τη Σλοβακία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ελβετία και την Ουκρανία. Ακόμη, υποδέχθηκαν τη νέα Γενική Γραμματέα της Caritas Europa, κα Maria Nyman, ενώ αποχαιρέτησαν τον απελθόντα ομόλογό της, κ. Jorge Nuño Mayer, εκφράζοντας τη βαθιά τους ευγνωμοσύνη για το έργο του!

«Θέλουμε μια κοινωνική Ευρώπη που να μην αφήνει κανέναν πίσω, να είναι φιλόξενη και να υποστηρίζει την παγκόσμια αλληλεγγύη, ανταποκρινόμενη στις δεσμεύσεις της για αναπτυξιακή βοήθεια, προσανατολιζόμενη στην εξάλειψη της φτώχειας.

Θέλουμε μια Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς, στην οποία τα άτομα που βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού να λαμβάνονται υπόψη με ισχυρές πολιτικές, που όχι μόνο θα τα προστατεύουν, αλλά και θα τα βοηθούν να ευημερούν συμβάλλοντας στο κοινό καλό.

Θέλουμε μια φιλόξενη Ευρώπη, όπου οι μετανάστες και οι κοινότητες υποδοχής θα συνεργάζονται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στις βασικές αξίες της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα επόμενα θεσμικά όργανα της, που απορρέουν μετά τις πρόσφατες  ευρωεκλογές, φέρουν την ευθύνη να εφαρμόζουν αυτές τις αξίες στην πράξη, κατά τη διαμόρφωση και την εφαρμογή πολιτικών που έχουν αντίκτυπο σε εκατομμύρια ανθρώπους, τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρώπης».

Η Caritas Europa κάλεσε τέλος, τους νέους ηγέτες της Ε.Ε. να δείξουν υπευθυνότητα υιοθετώντας την Ατζέντα 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη».

«Μια Ανθρώπινη Οικογένεια, Ένα Κοινό Σπίτι»

Στις 23 Μαΐου ξεκίνησε στην ιταλική πρωτεύουσα και η 21η Γενική Συνέλευση της Caritas Internationalis, με θέμα «Μια Ανθρώπινη Οικογένεια, Ένα Κοινό Σπίτι», εμπνευσμένο από την εγκύκλιο επιστολή του Προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκου «Laudato Sì/Δοξασμένος να ‘σαι», που ολοκληρώθηκε στις 28 του μηνός με μια ισχυρή έκκληση συνεργασίας για να αντιμετωπιστεί η άνευ προηγουμένου κλίμακα δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Συμμετείχαν 450 σύνεδροι, από 165 χώρες-μέλη, οι οποίοι επανεξέλεξαν ως Πρόεδρο της Διεθνούς Οργάνωσης τον Καρδινάλιο Louis Antonio Tagle, Αρχιεπίσκοπο της Μανίλα των Φιλιππίνων και ως νέο Γενικό Γραμματέα τον κ. Aloysious John, ινδικής καταγωγής, που αντικατέστησε τον απελθόντα κ. Michel Roy.

Στη Γ.Σ., που πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια με σκοπό την μελέτη της προόδου, των στρατηγικών κατευθύνσεων και των νέων πολιτικών της, συμμετείχε και η Κάριτας Ελλάς, εκπροσωπούμενη από την Γενική Γραμματέα κα Ελισάβετ Ιουστινιανού-Μέρριττ.

Στις εργασίες παραβρέθηκαν ακόμη η Διευθύντρια της Κάριτας Ελλάς κα Μαρία Αλβέρτη και η ψυχολόγος της Οργάνωσης κα Χριστιάννα Ρηγούτσου.

«Είμαστε μέρος μιας ανθρώπινης οικογένειας που μοιράζεται ένα κοινό σπίτι», δήλωσε ο Πρόεδρος της Caritas, Καρδινάλιος Luis Antonio Tagle, συμπληρώνοντας ότι «το πλήθος των εκτοπισμένων, η εξάπλωση των συγκρούσεων και η περιβαλλοντική καταστροφή, που γίνεται ολοένα και πιο εμφανής απειλούν από κοινού να μας συντρίψουν -εκτός αν ενεργούμε ενάντια σε αυτά τα προβλήματα ως μια οικογένεια σε ένα σπίτι»!

Στους εκπροσώπους της Γενικής Συνέλευσης απευθύνθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια  της Θείας Λειτουργίας στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, στην οποία πήραν μέρος ο Πρόεδρος της Διεθνούς Φιλανθρωπικής Οργάνωσης και 40 επίσκοποι.

Ο Άγιος Πατέρας κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών τόνισε πως «για χάρη της αποστολής, οι ανθρώπινες πεποιθήσεις και παραδόσεις θα πρέπει να παραμένουν στην άκρη. Η παρουσία του Θεού δεν έγκειται στο μεγαλείο αυτού που κάνουμε, αλλά στη μειονότητα των φτωχών που συναντάμε».

Τέλος, «Το μέλλον είναι φτιαγμένο από εμάς, ας μοιραστούμε το ταξίδι», τιτλοφορείται το έργο ύψους τριών μέτρων, του Ρωμαίου καλλιτέχνη Stefano Maria Girardi. που δημιουργήθηκε από κολάζ φωτογραφιών μεταναστών, προσφύγων, ηγετών και ατόμων που συνδέονται με τη μετανάστευση και το οποίο αποτέλεσε το σύμβολο της 21ης Γενικής Συνέλευσης της Caritas Internationalis. To υλικό για την κατασκευή του εστάλη από όλες τις Caritas του κόσμου, οι οποίες συμμετείχαν τα δύο τελευταία χρόνια στην παγκόσμια εκστρατεία του Ποντίφηκα «Μοιράσου το ταξίδι/Share the Journey».