ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 40ΣΤΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

Με αφορμή τον εορτασμό της 40στής επετείου δράσης της Κάριτας Αθήνας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου συνάντηση μελών των ενοριακών Κάριτας, κατά την οποία παρουσιάστηκε η Αποστολική Επιστολή σε μορφή ιδιόβουλου (motu proprio) του Πάπα Βενέδικτου 16ου, για τη Διακονία της Αγάπης, καθώς και η Εγκύκλιος Επιστολή της ΙΣΚΙΕ για την φιλανθρωπική δράση της Εκκλησίας, ενώ στη συνέχεια τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου, αφιερωμένη στη μνήμη των ατόμων, που επί σειρά ετών, πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στο πολύπλευρο έργο της Οργάνωσης.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών, Πρόεδρος της Καθολικής Ιεραρχίας & Πρόεδρος της Κάριτας Αθήνας, Σεβασμιότατος π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος, ο Αντιπρόεδρος & Διευθυντής της Οργάνωσης π. Ιωάννης Πάτσης, οι εφημέριοι π. Ανδρέας Βουτσίνος, π. Αλέκος Ψάλτης, π. Τζούλιο Γκραμένια, π. Τζώρτζης Αλτουβάς, π. Αλβέρτος Πετρόφ και π. Κρίστιαν Γκασπάλ, τα μέλη του Δ.Σ. κυρίες Ελισσάβετ Ιουστινιανού-Μέρριττ, Νικολέτα Δελατόλα και Ελένη Κάραμποττ, ο κ. Στανίσλαος Στουραΐτης, ο Διευθυντής Λειτουργίας κ. Φίλιππος Σαλίμπας, καθώς και παλαιοί και νέοι συνεργάτες και μέλη από όλες της ενοριακές Κάριτας της Αττικής.

Ο εφημέριος της Ενορίας Αγίου Ιωάννη Βαπτιστή, π. Αλβέρτος Πετρόφ ανέλυσε τα δεκαπέντε άρθρα της Αποστολικής Επιστολής, που τέθηκε σε ισχύ στις 10 Δεκεμβρίου 2012, κατά το  όγδοο έτος της Αρχιερατείας του Ποντίφηκα Βενέδικτου 16ου.

Σύμφωνα με αυτήν «η ενδόμυχη φύση της Εκκλησίας εκφράζεται σε τρία καθήκοντα: τη διάδοση του Λόγου του Θεού (κήρυγμα-μαρτυρία), την τέλεση των Ιερών Μυστηρίων (Θεία Λατρεία) και την υπηρεσία της αγάπης (διακονία). Είναι καθήκοντα που προϋποθέτουν το ένα το άλλο και δεν μπορούν να χωριστούν το ένα από το άλλο» (Deus Caritas est).

Η διακονία της αγάπης είναι μια συστατική διάσταση της αποστολής της Εκκλησίας και μια αδιαμφισβήτητη έκφραση της ίδιας της ουσίας της. Όλοι οι πιστοί έχουν το δικαίωμα και το καθήκον να δεσμευτούν προσωπικά για να ζήσουν τη νέα εντολή που μας άφησε ο Χριστός, προσφέροντας στον σύγχρονο άνθρωπο, όχι μόνο υλική βοήθεια, αλλά και ανακούφιση και φροντίδα της ψυχής.

Στη συνέχεια το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κάριτας Αθήνας κ. Στανίσλαος Στουραΐτης έκανε παρουσίαση της Εγκυκλίου Επιστολής της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας για τη φιλανθρωπική δράση της Εκκλησίας, η οποία είχε αποσταλεί στις 9 Σεπτεμβρίου 2005 προς τις όλες τις ενορίες.

Στην επιστολή, που αποτελείται από μια σύντομη εισαγωγή, 8 ενότητες και 22 παραγράφους οι ποιμένες της Εκκλησίας επισημαίνουν ότι παρόλη την πρόοδο της επιστήμης που θα έπρεπε να εξαφανίζει τη δυστυχία του ανθρώπου, η εξαθλίωση (ηθική και πνευματική) είναι πολύμορφη. Οπότε γίνεται λόγος για ένα κοινωνικό πρόβλημα το οποίο μελετάται έντονα στην Κοινωνική Διδασκαλία της Εκκλησίας.

Ακόμη, γίνεται αναφορά στις συγκινητικές κινητοποιήσεις σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, όπου οι Καθολικές Φιλανθρωπικές Οργανώσεις δίνουν πάντα δυναμικό παρόν για τη βοήθεια των πληγέντων: από τη μία πλευρά είναι ενθαρρυντική η αύξηση της ευαισθητοποίησης  για την καταπολέμηση των πολλαπλών μορφών δυστυχίας, που βασίζεται στη χριστιανική συμπεριφορά του «αγάπα τον πλησίον σου», ωστόσο από την άλλη πλευρά, ελλοχεύει ο κίνδυνος της αποδέσμευσης της έμπρακτης αγάπης από την αποστολή της Εκκλησίας.

Τις δύο εισηγήσεις ακολούθησαν ερωτήσεις και διάλογος σχετικά με τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε οποιαδήποτε φιλανθρωπική δράση και τη φιλανθρωπική δράση της Εκκλησίας και τα κριτήρια που οδηγούν τους εθελοντές της Κάριτας να αφιερώνουν μέρος του χρόνου τους στο συνάνθρωπο.

Οι συμμετέχοντες κράτησαν στη σκέψη τους τα λόγια του τέως Προέδρου της Διεθνούς Κάριτας, Καρδιναλίου Όσκαρ Ροντρίγκεζ Μαρατιάγκα, ο οποίος σε συνέντευξή του σχετικά με τη φιλανθρωπία και την Καθολική ταυτότητα, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Βατικανού Catholic News Service,  είχε δηλώσει: «Υπάρχει πάντα ο πειρασμός να θεωρήσουμε ότι τα έργα φιλανθρωπίας είναι μόνο κοινωνικά έργα. Φυσικά και είναι, αλλά υπάρχουν πολλοί θεσμοί, πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ειδικά στην εποχή μας, που δεν έχουν τίποτα κοινό με την Πίστη. Πολλοί υποστηρίζουν πως η φιλανθρωπία είναι ένα ωραίο συναίσθημα, αισθάνομαι καλά όταν κάνω ετούτο ή εκείνο… Εμείς, όμως, δεν δρούμε σαν μια ακόμα ΜΚΟ αυτού του είδους. Εμείς παρακινούμαστε από την Πίστη μας, κάνουμε ό,τι κάνουμε γιατί είμαστε Πιστοί».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τέλεση της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας για όσους πρόσφεραν και όσους συνεχίζουν να προσφέρουν από καρδιάς, ακούραστα και με ανιδιοτέλεια, τις υπηρεσίες τους στη φιλανθρωπική δράση της Κάριτας.