ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

Κεντρ. γρ.: Ομήρου 9, Αθήνα | Central off.: 9, Omirou str., Athens, T: +30 210 3626186

ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

CARITAS ATHENS GREECE

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

«Laudato Si  -Δοξασμένος να’σαι- Πάνω στη Φροντίδα της Κοινής μας Οικίας»

Το τρίτο και τελευταίο μέρος του σεμιναρίου με θέμα «Η Κάριτας και οι αρχές της Κοινωνικής Διδασκαλίας της Καθολικής Εκκλησίας» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017 σε αίθουσα της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωσήφ στο εμπορικό κέντρο Atrium.

Εισηγητής ήταν ο π. Μιχάλης Ρούσσος και παρόντες ο Αντιπρόεδρος & Διευθυντής της Κάριτας Αθήνας π. Ιωάννης Πάτσης, ο Διευθυντής Λειτουργίας της κ. Φίλιππος Σαλίμπας, καθώς και το προσωπικό όλων των δομών της Κάριτας Αθήνας και της Κάριτας Ελλάς.

Κεντρικό θέμα αποτέλεσε η επίκαιρη Εγκύκλιος Επιστολή του Αγίου Πατέρα Φραγκίσκου με τίτλο: «Laudato Si -Δοξασμένος να’σαι- Πάνω στη Φροντίδα της Κοινής μας Οικίας», που αναφέρεται στη φροντίδα της Κοινής μας Οικίας, της Γης, που όλοι πρέπει να επιδεικνύομε: από τη φροντίδα ενός λουλουδιού και τη φροντίδα του κλίματος, έως την φροντίδα των συνανθρώπων μας χωρίς θρησκευτικές ή άλλες προκαταλήψεις.

Μερικά αποσπάσματα της Εγκυκλίου δείχνουν το πνεύμα που την διακατέχει:

#1. «…Ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης μας υπενθυμίζει ότι ο κοινός μας οίκος είναι όπως μία αδελφή, με την οποία μοιραζόμαστε την ύπαρξη κι όπως μία ωραία μητέρα που μας δέχεται στην αγκαλιά της…»

#10. «… Στον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης διαπιστώνουμε μέχρι ποίου σημείου είναι αδιαχώριστες η ανησυχία για τη φύση, η δικαιοσύνη για τους φτωχούς, η στράτευση μέσα στην κοινωνία και η εσωτερική ειρήνη…»

#25. «Οι κλιματικές αλλαγές είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα με βαριές επιπτώσεις, περιβαλλοντικές, κοινωνικές, οικονομικές, διανεμητικές και πολιτικές και συνιστούν μια από τις κυριότερες σημερινές προκλήσεις για την ανθρωπότητα…»

#52. «Είναι ανάγκη να εντείνουμε τη συνειδητοποίηση ότι αποτελούμε μία ανθρώπινη οικογένεια. Δεν υπάρχουν σύνορα και πολιτικά ή κοινωνικά εμπόδια που να μας επιτρέπουν να απομονωθούμε και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο δεν υπάρχει ούτε χώρος για την παγκοσμιοποίηση της αδιαφορίας».

#92. «…Τα πάντα έχουν σχέση μεταξύ τους και όλοι εμείς οι άνθρωποι είμαστε ενωμένοι ως αδέλφια σε ένα υπέροχο προσκύνημα, συνδεδεμένοι με την αγάπη που ο Θεός έχει για κάθε ένα από τα πλάσματά του, η οποία μας ενώνει, με τρυφερή στοργή, αλλά και με τον αδελφό ήλιο, τον αδελφό ποταμό και τη μητέρα γη».

Στο πλαίσιο των σεμιναρίων αυτών και ειδικότερα του τελευταίου κύκλου, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν το νόημα της αλληλεγγύης, της προσφοράς, της αγάπης και του σεβασμού. Η εισήγηση του π. Μιχάλη, με την αμεσότητα που τον διακρίνει και τα ουσιαστικά του λόγια, έδωσε σε όλους εμάς τους εργαζομένους κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας και να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με τους επωφελούμενους της Κάριτας Αθήνας, μέσα από το τρίπτυχο Υπομονή, Υποταγή και Υπακοή. Τα τρία αυτά «Υ», όπως χαρακτηριστικά τόνισε, ισοδυναμούν με την έννοια της Αλληλεγγύης.

Το μήνυμα που πήραμε, καθώς και το αίσθημα που μας άφησε η εισήγηση του π. Μιχάλη ήταν να ανακαλύψουμε, να νιώσουμε και να αγαπήσουμε την αδελφοσύνη και την αλληλεγγύη. Αυτό είναι εφικτό να κατακτηθεί έχοντας το βλέμμα μας στραμμένο προς τον Θεό. Μέσα από το διάλογο που ακολούθησε, αλλά και τις τοποθετήσεις του, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η δυσκολία της εποχής που διανύουμε, έχει να κάνει με την σκληρότητα της οικονομίας και της πολιτικής, στοιχεία τα οποία οδηγούν στην απόλυτη τεχνογνωσία, η οποία στερείται βασικών αξιών, ιδανικών και αρχών με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αντιμετωπίζονται ως «εργαλεία» και ως «αντικείμενα εκμετάλλευσης»!

Το σεμινάριο αυτό -όπως και τα δύο προηγούμενα- ήταν πολύ σημαντικό, καθώς μας υπενθύμισε πως μέσα στην καθημερινότητα, στο φόρτο εργασίας και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας, βάζουμε στην άκρη τα απλά και ειλικρινή πράγματα, ξεχνώντας ότι όλοι είμαστε αδέλφια που μας ενώνει κάτι κοινό: η αγάπη μας προς τον Θεό! Η επαφή μας με τον κόσμο και ιδιαίτερα με τους επωφελούμενους της Κάριτας Αθήνας, μας βοηθά να ανακαλύψουμε καλύτερα τι σημαίνει αδελφοσύνη, μαθαίνοντάς μας να αγαπήσουμε την έννοια αυτή.