ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Ενημερωτική συνάντηση εργαζόμενων και εθελοντών

για τις αρχές που καθοδηγούν την Κάριτας παγκοσμίως

Σεμινάριο με θέμα «Η Κάριτας και οι αρχές της Κοινωνικής Διδασκαλίας της  Καθολικής Εκκλησίας» συνδιοργάνωσαν για τους εργαζόμενους και τους εθελοντές τους, η Κάριτας Ελλάς και η Κάριτας Αθήνας σε αίθουσα της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωσήφ στο εμπορικό κέντρο Atrium.

Το σεμινάριο που διοργανώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2017 στο πλαίσιο της συμμετοχής της Κάριτας Ελλάς στο Spring Academy της Caritas Europa 2016-17, παρουσίασε η υπεύθυνη Ανεύρεσης Πόρων και Διαχείρισης Προγραμμάτων της Κάριτας Αθήνας Dr Irma Sofia Espinosa Peraldi.

Στόχος ήταν να αναλυθούν οι αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης, του κοινού καλού, της αγάπης για τη δημιουργία, της επικουρικότητας, της συμμετοχής, του οικουμενικού προορισμού των αγαθών και της προνομιακής επιλογής των φτωχών, οι οποίες πηγάζουν από τη χριστιανική διδασκαλία και έχουν πρακτική εφαρμογή στο κοινωνικό έργο των οργανώσεων Κάριτας.

Έγινε εκτεταμένη αναφορά στην τοποθέτηση του Πάπα Βενέδικτου 16ου ότι «Εκείνοι που εφαρμόζουν τη φιλανθρωπία στο όνομα της Εκκλησίας δεν θα επιδιώκουν ποτέ να επιβάλλουν την πίστη της Εκκλησίας σε άλλους». Ο χριστιανός γνωρίζει πότε είναι η στιγμή να μιλήσει για τον Θεό και πότε είναι καλύτερο να μη μιλήσει και να αφήσει την αγάπη να μιλήσει από μόνη της. Ο Άγιος Πατέρας τόνισε επίσης, όσον αφορά στο προσωπικό που πραγματοποιεί τη φιλανθρωπική δράση της Εκκλησίας, ότι δεν πρέπει να καθοδηγούνται από ιδεολογίες που έχουν στόχο να κάνουν τον κόσμο καλύτερο, αλλά από την πίστη που λειτουργεί μέσω της αγάπης.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν μεταξύ άλλων, μέλη των ΔΣ της Κάριτας Ελλάς και της Κάριτας Αθήνας, μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του τομέα Προσφυγικού Έργου της Κάριτας Αθήνας,  καθώς και εργαζόμενοι και εθελοντές απ’ όλες τις δομές των δύο Οργανώσεων.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν ως δώρο το βιβλίο «Σύνοψη της Κοινωνικής Διδασκαλίας της Εκκλησίας» του Ποντιφικού Συμβουλίου για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη,  που εξέδωσαν οι εκδόσεις «Ψυχογιός», για λογαριασμό της Καθολικής Επισκοπής Σύρου.

Η Κάριτας Ελλάς και η Κάριτας Αθήνας ευχαριστούν τους χορηγούς τους: τις Αδελφές της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωσήφ για την παραχώρηση της αίθουσας, την Catholic Relief Services (CRS) για την χρηματοδότηση του σεμιναρίου, την Caritas Europa για την οργάνωση του Spring Academy και την Catholic Agency For Overseas Development (CAFOD) για την ποιμαντική υποστήριξη.