ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ – MALTESER DEUTSCHLAND

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΣΤΕΙΛΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ  ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ  ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ

ΚΑΙ Η ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΝΕΛΑΒΕ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ

Δύο παλέτες με υγιεινομικό υλικό, βάρους 600 κιλών, έστειλε στην Ελλάδα η γερμανική ανθρωπιστική Οργάνωση «Malteser Hilfsdienst e.V.», το οποίο παραδόθηκε στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής με τη συνδρομή της Κάριτας Αθήνας, στο πλαίσιο της υποστήριξης προς τους πυρόπληκτους της Αττικής, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Ιουλίου.

Η ανταπόκριση της στις εκκλήσεις των Ελλήνων ιατρών ήταν άμεση και η παράδοσή των αναλώσιμων υλικών έγινε στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας, την Παρασκευή 3 Αυγούστου, από την Γραμματέα του Δ.Σ. της Κάριτας Αθήνας κα Ελισσάβετ  Ιουστινιανού, το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τομέα Προσφυγικού Έργου κα Γεωργία  Φόνσου και τον Διευθυντή Λειτουργίας κ. Φίλιππο Σαλίμπα.

Τον συντονισμό για τη διαδικασία της μεταφοράς από την Κολωνία στην Αθήνα είχαν αναλάβει ο κ. Χρήστος Λαζαρίδης και η κα Μαρία Βασιλειάδου, από το Γραφείo Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV), ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας.

Η Επιστημονική Διευθύντρια του Κέντρου κα Αναστασία Ζαρζάλη παραλαμβάνοντας το φορτίο που περιλάμβανε στείρους και ελαστικούς επιδέσμους τραυμάτων, αποστειρωμένες γάζες, κουβέρτες αλουμινίου, ελαστικές κομπρέσες, αποστειρωμένα αυτοκόλλητα ράμματα, αποστειρωμένα γάντια, ποδιές και μάσκες μίας χρήσης, ηλεκτρονικά πιεσόμετρα, παλμικά οξύμετρα (μετρητές οξυγόνου για τα δάκτυλα), λαβίδες, αντισηπτικά, απολυμαντικά γενικής χρήσης και μπαταρίες, κόστους 13.000€ περίπου, ευχαρίστησε θερμά τις δύο Οργανώσεις σημειώνοντας την σπουδαιότητα της προσφοράς αυτής για την κάλυψη αναγκών, κυρίως εγκαυματιών,  στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν.

Στην αποστολή του υλικού αλλά και τους στόχους της γερμανικής ανθρωπιστικής Οργάνωσης αναφέρεται, με δήλωσή του, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Υπεύθυνος  Ετοιμότητας σε περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης, κ. Cornelius von Fürstenberg, ο οποίος τονίζει πως «η απόφαση για την ικανοποίηση του αιτήματος των Ελλήνων ιατρών ελήφθη άμεσα, καθώς για εμάς τους Maltesers αποτελεί μόνιμη αποστολή: όπου υπάρχει ανάγκη αποφασίζουμε και ενεργούμε έγκαιρα»!

Συγκλονισμένος από τις εικόνες φρίκης στην Ανατολική Αττική, που έκαναν τον γύρο του κόσμου, αμέσως μετά το ξέσπασμα των πυρκαγιών, ο ίδιος επικοινώνησε με τον πρώην Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Τομέα Προσφυγικού Έργου της Κάριτας Αθήνας κ. Νίκο Βουτσίνο ζητώντας πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο θα  μπορούσε να βοηθήσει η Οργάνωσή που εκπροσωπεί, καθώς τα δύο Σωματεία αποτελούν μακροχρόνιους συνεργάτες και διέπονται από τις ίδιες αρχές και τους ίδιους σκοπούς.

Μάλιστα, η Mallteser έχει στηρίξει την Κάριτας Αθήνας, τόσο με εθελοντική εργασία στο Προσφυγικό Έργο, όσο και με οικονομική βοήθεια μετά από εκστρατείες που πραγματοποίησε. Μέλη της, τέλος, βοήθησαν και στη διαδικασία επανένωσης μιας οικογένειας προσφύγων, από τη χώρα μας προς τη Γερμανία, για την οποία είχαν δείξει ενδιαφέρον τα ΜΜΕ και το δίκτυο της Διεθνούς Caritas Internationalis.

Η «Malteser Hilfsdienst e.V», με έδρα την Κολωνία,  ιδρύθηκε το 1953 κι αποτελεί ανθρωπιστική οργάνωση του μοναχικού Τάγματος της Μάλτας της Καθολικής Εκκλησίας, έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους βοήθειας στη χώρα, αλλά και σε όλο τον κόσμο, καθώς είναι ιδρυτικό μέλος της παγκόσμιας υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης Malteser International. Η κοινωνική και φιλανθρωπική της δράση βασίζεται στις χριστιανικές αξίες και στις ανθρωπιστικές αρχές της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας και επικεντρώνεται στην παροχή υπηρεσιών υγείας, φροντίδας και διακομιδής ασθενών, στη διάσωση ανθρώπων, στην εκπαίδευση πρώτων βοηθειών, στην πολιτική προστασία, στην προσφορά σε αστέγους, ηλικιωμένους, πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και στην προσφορά υπηρεσιών προς τη νεολαία, την εκπαίδευση και στην αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών, καθώς και σε μακροπρόθεσμα προγράμματα αποκατάστασης και ανάπτυξης, όπου οι πληθυσμοί βιώνουν κρίση.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο προσφέρει βοήθεια παγκοσμίως σε περισσότερα από 12 εκατομμύρια συνανθρώπους, σε 700 διαφορετικά σημεία του πλανήτη, οι εθελοντές της ξεπερνούν τα 80.000 άτομα, ενώ τα μέλη και οι υποστηρικτές της ανέρχονται σε ένα εκατομμύριο περίπου!

Σχετικό άρθρο για την αποστολή του υγειονομικού υλικού και την παράδοση του από την Κάριτας Αθήνας δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα της Οργάνωσης με τίτλο «Το ιατρικό υλικό για τους πυρόπληκτους στην Ελλάδα έφτασε καλά», σύμφωνα με το οποίο το φορτίο στάλθηκε από τα κεντρικά γραφεία της Κολωνίας στην Αθήνα με ταχυμεταφορική εταιρεία, την επομένη κιόλας ημέρα μετά την έκκληση βοήθειας από τους αρμοδίους φορείς, ενώ γίνεται αναφορά και στον διαδικτυακό έρανο, που έχει ξεκινήσει με σκοπό την κάλυψη των δαπανών για την αγορά του. (https://www.malteser.de/newsdetails/news/medizinisches-material-fuer-brandopfer-in-griechenland-gut-angekommen.html)