ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕΤΡΑΕΙ Τ΄ΑΣΤΡΑ»ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

Την παιδική θεατρική παράσταση «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα», στο θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ, παρακολούθησαν δεκαπέντε μέλη οικογενειών προσφύγων που φιλοξενούνται στις δομές της Κάριτας Αθήνας, καθώς η ομάδα Κοινωνικής Ένταξης τούς εξασφάλισε δωρεάν εισιτήρια!

Πρόκειται για τη θεατρική διασκευή του κλασικού μυθιστορήματος του Μενέλαου Λουντέμη, που υπενθυμίζει τη σημασία των ηθικών αξιών, αποτελώντας έναν ύμνο για το σχολείο, τον δάσκαλο και το βιβλίο. Είναι η ηθογραφία μιας άλλης εποχής, τόσο κοντινής, αλλά και μακρινής ταυτόχρονα.

Η ελληνική επαρχία και οι άνθρωποί της, τα παιδικά όνειρα και τα πρώτα αθώα ερωτικά σκιρτήματα, ο αγώνας για μια επιβίωση διαφορετική από τη συνηθισμένη, αποτελούν τα στοιχεία εκείνα που μιλούν κατευθείαν στην καρδιά του θεατή.

Ένα ορφανό, χαρισματικό αγόρι, ο Μέλιος, διψάει για μόρφωση. Η λαχτάρα του για μάθηση τού δίνει ώθηση και φτερά. Φως, στήριγμα και οδηγός του είναι ο δάσκαλός του που τον βοηθάει να φύγει απ’ το χωριό και να πάει στην πόλη να μορφωθεί. Αγωνίζεται να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο, ζει μια μεγάλη περιπέτεια και παίρνει δύναμη από τα γράμματα. Τα γράμματα που αγαπά και ζει μόνο γι’ αυτά!

Ο Μενέλαος Λουντέμης ανήκει στους Έλληνες λογοτέχνες του μεσοπολέμου που στράφηκαν προς τον κοινωνικό ρεαλισμό, με έντονη βιωματική γραφή και συμβολικά στοιχεία. Το βλέμμα του είναι στραμμένο στο παιδί: ως θεατής νιώθει πώς είναι να πιστεύει σε κάτι που αξίζει με πάθος και να το επιδιώκει με κάθε κόστος. Θα αντιληφθεί πόσο αξίζει να τολμά και να αγωνίζεται για τα πνευματικά αγαθά.

Τόσο η υπόθεση, όσο και η απόδοση από τον πολυάριθμο θίασο και οι εξαίσιες μουσικές του συνθέτη Θωμά Καραχάλιου ενθουσίασαν τους θεατές, που κατανόησαν απόλυτα το νόημα του έργου: να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα της δεκαετίας του ’50 και του ’60 και  να συνειδητοποιήσουν τον απόλυτο σεβασμό των μαθητών απέναντι στους δασκάλους τους.

Η σκηνοθεσία και η θεατρική διασκευή είναι της δασκάλας Ειρήνης Ιακώβου.

Πρωταγωνιστούν: Θ. Βισκαδουράκης, Σ. Ιωάννου, Α. Ματαφιά, Κ. Κωνσταντινίδης, Κ. Πασσάς, Δ. Μαργαρίτης.