ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΘΝΙΚΩΝ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΑΡΙΤΑΣ, ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ

Με στόχο την ευρύτερη συνεργασία για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του έργου της Οργάνωσης, τη βελτίωση των υπηρεσιών της και τη σταθερή παρουσία της στο προσκήνιο των εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών πρωτοβουλιών, η συμμετοχή της σε προγράμματα θεωρείται καταλυτική.

Την περίοδο αυτή η Κάριτας Αθήνας συμμετέχει και εκτελεί τα παρακάτω προγράμματα:

-ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΕΥΑΛΩΤΑ ΑΤΟΜΑ

Δωρητής: Caritas Italiana

Διάρκεια: Απρίλιος 2016 – Απρίλιος 2018

Παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικού χαρακτήρα και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης με πιθανές παραπομπές, όπου χρειάζεται, καθώς και λειτουργία προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης για ψυχολογική ανακούφιση και ένταξη στην κοινωνία Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων.

Απευθύνεται σε ενορίτες, πρόσφυγες και μετανάστες, κατόπιν ραντεβού.

-ΤΕΒΑ

Δωρητής: Δήμος Αθηναίων

Διάρκεια: έως 31/12/2018

Διανομή τροφίμων σε οικογένειες από τον Δήμο Αθηναίων. Παράλληλα, οι ίδιοι επωφελούμενοι παρακολουθούν και συμβουλευτικές συνεδρίες, στο πλαίσιο της Κοινωνικής Σύμπραξης «Αθήνα: Πρωτεύουσα της Αλληλεγγύης», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (ΤΕΒΑ) και στο οποίο η Κάριτας Αθήνας συμμετέχει ως εταίρος.

-ΓΕΦΥΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Έναρξη: Ιούνιος 2016

Συγκέντρωση βιογραφικών άνεργων ενοριτών, κωδικοποίηση προσόντων, συγκέντρωση προσφερόμενων θέσεων εργασίας σε εταιρείες, στις οποίες ήδη εργάζονται ενορίτες μας, συσχετισμός προσφερόμενων θέσεων και διαθέσιμων βιογραφικών, επιβεβαίωση ενδιαφέροντος για τη θέση, αποστολή βιογραφικών στις εταιρείες.

Η πρωτοβουλία αυτή, δεν εγγυάται καμία εμπλοκή στην εξέλιξη, καθώς και πιθανή πρόσληψη.

Ακόμη, περιλαμβάνει πρόσκληση για εθελοντική απασχόληση όσων βρίσκονται σε ανεύρεση εργασίας.

-ΣΤΕΓΑΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Διάρκεια: Αύγουστος 2016 – Δεκέμβριος 2018

Φιλοξενία σε 44 δομές (ξενώνες και διαμερίσματα), ψυχοκοινωνική υποστήριξη, δραστηριότητες κοινωνικής ένταξης και μηναία οικονομική βοήθεια, με προπληρωμένες κάρτες, για την κάλυψη των αναγκών σίτισης, μετακίνησης και ρουχισμού 870 και πλέον προσφύγων (μελών πλήρων και μονογονεϊκών οικογενειών), εγγεγραμμένων στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης ή παροχής ασύλου της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. (UNHCR).

Η παραπομπή τους γίνεται απευθείας από τον διεθνή Οργανισμό.

-ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΕΡΓΟ

Δωρητής: Κάριτας Ελλάς

Στον Τομέα του Προσφυγικού Έργου της Κάριτας Αθήνας (Καποδιστρίου 52, Πλ. Βάθη), Έλληνες, μετανάστες και πρόσφυγες (που ζητούν άσυλο, ή αναμένουν την μετεγκατάστασή τους σε άλλη χώρα της Ε.Ε.), βρίσκουν αλληλεγγύη, συμπαράσταση, υποστήριξη, προσωπική ενδυνάμωση, φιλία, ελπίδα, σεβασμό, χαμόγελο, συμβουλές, οδηγίες, φαγητό, ρουχισμό και είδη πρώτης ανάγκης.

Στις δομές του εξυπηρετούνται καθημερινά, εκτός Σαββάτου & Κυριακής, περισσότερα από 600 άτομα, χάρη στους δωρητές και την τεράστια υποστήριξη 90 περίπου εθελοντών (συμπεριλαμβανομένων ψυχολόγων, δικηγόρου Διεθνούς Δικαίου, μαθητών από Καθολικά σχολεία, φοιτητών από ιδιωτικά πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και ατόμων με βαθιά αισθήματα αλληλεγγύης):

-550 ζεστά γεύματα προσφέρονται καθημερινά σε ενήλικες και παιδιά

Το 2017 μοιράστηκαν 117.767 μερίδες φαγητού

-25 άτομα ημερησίως  κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων ντους

Το 2017 χρησιμοποίησαν τις εγκαταστάσεις 6.942 άτομα

-150 άτομα εβδομαδιαίως παραλαμβάνουν ρουχισμό, κλινοσκεπάσματα και είδη πρώτης ανάγκης

Το 2017 εξυπηρετήθηκαν 7.773 άτομα

-Γονείς ενημερώνονται για θέματα φροντίδας παιδιών, ενώ εξασφαλίζονται είδη πρώτης ανάγκης σε ανήλικους

Το 2017 προμηθεύτηκαν γάλα και βρεφικό γάλα 975 οικογένειες

-20 άτομα ημερησίως απολαμβάνουν ψυχοκοινωνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης στο Κέντρο Συμβουλευτικής

-5 άτομα συμμετέχουν σε εβδομαδιαίες συνεδρίες ψυχοθεραπείας

-Ενήλικες πρόσφυγες ενημερώνονται για θέματα κοινωνικά, νομικά (σχετικά με το ελληνικό & άλλων ευρωπαϊκών χωρών δίκαιο, όπου πρόκειται να μετεγκατασταθούν) & υγιεινής

-Το 2017 συνομίλησαν με το προσωπικό της Κοινωνικής Υπηρεσίας 9.802 άτομα

-Ενήλικες πρόσφυγες παρακολουθούν μαθήματα Ελληνικής και Αγγλικής γλώσσας

-Το 2017 ολοκλήρωσαν τον κύκλο μαθημάτων 40 άτομα

-Παιδιά απασχολούνται δημιουργικά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο

-Το 2017 απόλαυσαν παιχνίδι και δραστηριότητες 1.091 ανήλικοι

-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ/ΒΙΟΠΟΡΙΣΜΟΥ (INTERGRATION & LIVELIHOODS)

Διάρκεια: Ιούλιος 2017 – Σεπτέμβριος 2018

Υποστήριξη των ενηλίκων επωφελουμένων, που φιλοξενούνται σε δομές της Κάριτας Αθήνας, με στόχο την κοινωνική τους ένταξη και την οικονομική τους αυτονόμηση, μέσω συνόλου δραστηριοτήτων όπως: ταχύρρυθμα/εντατικά μαθήματα της ελληνικής γλώσσας, σεμινάρια ετοιμότητας εργασίας και εξοικείωσης με αντίστοιχα περιβάλλοντα ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ανάπτυξη εργαλείων επικοινωνίας με εργοδότες (σύνταξη βιογραφικού), προσέλκυση εργοδοτών και  υποστήριξη καθ’ όλη τη διαδικασία της συνέντευξης και της πρόσληψης, μαθήματα Αγγλικών, υπολογιστών, δραματοθεραπείας και γυμναστικής, καθώς και των παιδιών με μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, Αγγλικής και Γερμανικής γλώσσας, υπολογιστών, μουσικής, θεατρικού παιχνιδιού και δημιουργίας αντικειμένων με ανακυκλώσιμα υλικά.

Μικροί και μεγάλοι πρόσφυγες έχουν ελεύθερη πρόσβαση στη βιβλιοθήκη με εκδόσεις σε πέντε γλώσσες (Αραβικά, Φαρσί, Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά).

Ποικίλες εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές επισκέψεις διοργανώνονται συχνά, ώστε οι πρόσφυγες να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα της πόλης που τους φιλοξενεί.

-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΙΑΣ (BUDDY PROGRAM)

Διάρκεια: Ιούλιος 2017 – Σεπτέμβριος 2018

Υποστήριξη της ένταξης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία και τη δημιουργία φιλικών σχέσεων με μέλη της τοπικής κοινότητας, μέσω της αλληλογνωριμίας, της κοινής συμμετοχής σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες, της ανάπτυξης διαπροσωπικών και διαπολιτισμικών δεξιοτήτων, καθώς και της συμπαράστασης σε θέματα καθημερινότητας.

-ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (REFUGEE COACHING)

«Από εδώ και πέρα….τι;»

Με την αφιλοκερδή συμμετοχή εθελοντών coaches- μελών του Hellenic Institute of Coaching Greece & Cyprus

Έναρξη: Νοέμβριος 2017

Συνεδρίες προσωπικής ενδυνάμωσης για την υποστήριξη ενηλίκων επωφελουμένων, με σκοπό την ανακάλυψη/υλοποίηση των στόχων τους, μέσω μεθοδευμένων βημάτων, ώστε να ξεκινήσουν μια νέα ζωή, είτε στη χώρα μας, είτε σε χώρα μετεγκατάστασης.

-ΚΟΥΠΟΝΙΑ SUPER MARKET

Δωρητής : Western Union

Διάρκεια: έως Δεκέμβριο 2018

Παροχή μηνιαίων κουπονιών super market για την ανακούφιση συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη.

-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΕΩΝ

Δωρητής: Caritas Andria

Έναρξη: Μάϊος 2017

Οικονομική και συμβουλευτική βοήθεια σε νέους που επιθυμούν να ξεκινήσουν μία μικρή επιχειρηματική δραστηριότητα.

-ΔΙΑΝΟΜΗ ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΚΑΡΤΩΝ

Δωρητής: Catholic Relief Services

Διάρκεια: έως Δεκέμβριο 2018

Διανομή μηνιαίας οικονομικής βοήθειας σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας Νοτίου Ελλάδας.

-ΦΥΛΑΚΕΣ

Δωρητής: Κάριτας Αθήνας

Αγορά ειδών πρώτης ανάγκης (πετσέτες μπάνιου, σεντόνια & μαξιλαροθήκες, κουβέρτες, υποδήματα & παντόφλες) και διανομή τους σε εγκλείστους των σωφρονιστικών καταστημάτων Κορυδαλλού, Θήβας και Πάτρας που επισκέπτονται οι ιερείς και οι εθελοντές μας.