ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

Κεντρ. γρ.: Ομήρου 9, Αθήνα | Central off.: 9, Omirou str., Athens, T: +30 210 3626186

ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

CARITAS ATHENS GREECE

11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

 

«Τα παιδιά αντανακλούν το είδος της φροντίδας που παίρνουν» Jackson Brown, Jr., Αμερικανός συγγραφέας

Στις 11 Δεκεμβρίου σε όλο τον πλανήτη γιορτάζεται εδώ και 71 χρόνια η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού. Ημέρα της ίδρυσης της UNICEF (United Nations International Children’s Emergency Fund- Διεθνές Ταμείο Επείγουσας Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά), που δημιουργήθηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1946, με έδρα τη Νέα Υόρκη και στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των ανηλίκων, την παροχή μακροπρόθεσμης ανθρωπιστικής τους βοήθειας και τη στήριξη σχετικών αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Ως διακυβερνητικός οργανισμός που δραστηριοποιείται σε 190 χώρες, με κύρια έσοδα που προέρχονται από κυβερνήσεις κρατών και ιδιώτες, είναι υπολογίσιμος από τις αρχές κάθε τόπου, ενώ το 1965 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, για την προστασία των παιδιών του Τρίτου Κόσμου.

Ωστόσο, εκατομμύρια κορίτσια και αγόρια εξακολουθούν καθημερινά να αντιμετωπίζουν ανισότητες, με τα δικαιώματά τους να παραβιάζονται, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον τους, αλλά και διαιωνίζοντας ένα φαύλο κύκλο μειονεξίας από γενιά σε γενιά. Εκατομμύρια ανήλικοι πεθαίνουν από ασθένειες που προλαμβάνονται, ή πέφτουν θύματα πολεμικών συρράξεων και συγκρούσεων, δεν έχουν τροφή, στέγη και καθαρό νερό, υφίστανται βία, κακοποίηση και διακρίσεις, δεν πηγαίνουν στο σχολείο και δεν ακούγεται η φωνή τους!

Έτσι, στις 20 Νοεμβρίου 1989, με πρωτοβουλία της τότε Πολωνικής κυβέρνησης και της UNICEF, υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα Ηνωμένα Έθνη και τέθηκε σε ισχύ ένα χρόνο αργότερα, η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Convention on the Rights of the Child), η οποία βασίζεται στην αδιαπραγμάτευτη ανάγκη κάθε ανθρώπινης ύπαρξης, που ανήκει στην ευάλωτη ηλικιακή ομάδα κάτω των 18 ετών, να επιβιώσει και να ενηλικιωθεί, αναπτύσσοντας πλήρως τις δυνατότητές της, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, χρώματος, θρησκείας, ηλικίας, αναπηρίας, καταγωγής και κοινωνικής τάξης.

Τα 54 άρθρα της επικυρώθηκαν από 193 κράτη, εκτός από τις ΗΠΑ και τη Σομαλία, καθώς δεν της έχουν δώσει νομική ισχύ, παρόλο που την έχουν υπογράψει, ενώ στην Ελλάδα κυρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον Ν.2101/92 και περιλαμβάνει τρεις μεγάλες κατηγορίες δικαιωμάτων:

-Προστασία (από κάθε μορφής κακοποίηση, εκμετάλλευση, διάκριση, ρατσισμό, κ.λπ.)

-Παροχές (δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, την ψυχαγωγία, κ.λπ.)

-Συμμετοχή (δικαίωμα στην έκφραση γνώμης, την πληροφόρηση, τον ελεύθερο χρόνο, κ.λπ.).

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον πρώτο αυτό παγκόσμιο νομικά δεσμευτικό κώδικα τίθενται στοιχειώδεις αρχές για τα δικαιώματα ειδικής φροντίδας, προστασίας και ευημερίας των παιδιών στα διάφορα στάδια εξέλιξής τους, καθορίζοντας με σαφήνεια πως:

-Το βασικό δικαίωμα τους αποτελεί το να είναι …παιδιά και να καλύπτονται όλες τους οι ανάγκες για τροφή, νερό, σπίτι, γονείς, αγάπη, ευτυχία, ασφάλεια, φροντίδα, υγεία, ειρήνη, ισότητα, παιχνίδι, μόρφωση, δίκαιη μεταχείριση και να ακούγεται η φωνή τους!

-Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη ζωή, την επιβίωση και την ανάπτυξη

-Οι γονείς έχουν τον πιο σημαντικό ρόλο στην ανατροφή τους

-Η οικογένεια έχει την ευθύνη να βοηθά το παιδί να μαθαίνει να ασκεί τα δικαιώματά του και να εξασφαλίζει την προστασία τους

-Οι ενήλικες πρέπει να κάνουν αυτό που είναι καλύτερο για τα παιδιά. Όταν παίρνουν αποφάσεις, πρέπει να σκέφτονται τις συνέπειες που θα έχουν σε εκείνα

-Το κράτος έχει ευθύνη για την εξασφάλιση και την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών. Πρέπει να βοηθά την οικογένεια να τα προστατεύει και να δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου θα μπορούν να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν πλήρως.

Ας αποτελέσουν, λοιπόν, οι δύο αυτές ημέρες/αφιερωμένες στα παιδιά όλου του κόσμου, την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στη ζωή τους! Για να μπορούμε να τα κοιτάμε στα μάτια και να διαπιστώνουμε μια ψυχή που γελά, που είναι ευτυχισμένη, που αντιμετωπίζει με αθωότητα κι ανεμελιά τα παιδικά της χρόνια!

Ας υπενθυμίζουν στους «μεγάλους», να σέβονται τους «μικρούς» γι΄αυτό που είναι: παιδιά!

Για να αρχίσουμε όλοι να ζούμε σε ένα κόσμο πιο ανθρώπινο, δίκαιο και ειρηνικό. Ένα κόσμο στον οποίο θα μεγαλώσουν αύριο τα παιδιά αυτών των παιδιών.

Και πρωτίστως να μην ξεχνάμε πως η ευημερία των παιδιών σήμερα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ειρήνη του κόσμου, αύριο!