ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

Κεντρ. γρ.: Ομήρου 9, Αθήνα | Central off.: 9, Omirou str., Athens, T: +30 210 3626186

ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

CARITAS ATHENS GREECE

13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ

Η «Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης» (World Kindness Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Νοεμβρίου, σε πολλές χώρες στον κόσμο, εκτός από τη Γαλλία (όπου από πέρυσι τιμάται στις 3 Νοεμβρίου, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων που συγκλόνισαν τη χώρα στις 13/11/2015), με κύριο σκοπό την  προαγωγή της καλής θέλησης και της ευγένειας σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η γιορτή καθιερώθηκε το 2000 με πρωτοβουλία του Ιάπωνα γιατρού Dr. Wataru Mori,  ο οποίος ίδρυσε στο Τόκιο το Παγκόσμιο Κίνημα Καλοσύνης (World Kindness Movement), συσπειρώνοντας εθνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις-μέλη του, που προέρχονται από όλο τον πλανήτη (Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ιταλία, Καναδά, Κίνα, Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία, Νεπάλ, Νότια Κορέα, Ολλανδία, Ομάν, Ρουμανία και Σκωτία) με σκοπό να ασχοληθούν  με  τη μελέτη και την προώθηση της ατομικής και συλλογικής ανθρώπινης συμπεριφοράς και με στόχο τη βελτίωση της.

Η καλοσύνη ως ιδιότητα, του ανθρώπου που επιθυμεί το καλό και την ευτυχία του συνανθρώπου του, έχει θετική επίδραση στην προσωπικότητα, καθώς και σε όλους τους τομείς της ζωής του.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρέπει να εκφράζεται με ειλικρίνεια, θετικό πνεύμα, διάθεση αλληλεγγύης και χωρίς αναμονή ανταπόδοσης. Η καλοσύνη, που δεν πρέπει να ταυτίζεται με την ανεκτικότητα, δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας, τουναντίον αποτελεί πηγή χαράς, ηρεμίας, συγκινησιακής ευφυίας και αστικής ευγένειας. Συντελεί αποτελεσματικά στη δημιουργία ηθικού, πνευματικού και ψυχολογικού πλούτου. Στη βούληση του καθενός είναι να την κάνει πράξη!