ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

Κεντρ. γρ.: Ομήρου 9, Αθήνα | Central off.: 9, Omirou str., Athens, T: +30 210 3626186

ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

CARITAS ATHENS GREECE

19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΡΩΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ: «ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΕ ΛΟΓΙΑ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΡΓΑ»

 

Με την ευκαιρία του εορτασμού της πρώτης Παγκόσμιας Ημέρας των Φτωχών, που καθιερώνει από εφέτος η Καθολική Εκκλησία, μετά από επιθυμία του Πάπα Φραγκίσκου, την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου, παρατίθεται απόσπασμα από το μήνυμά του με τίτλο «Να μην αγαπάμε με λόγια, αλλά με έργα»!

«Παιδιά μου, ας μην αγαπάμε με λόγια ούτε με τη γλώσσα, αλλά με έργα και αληθινά» (Α Ιωαν. 3,18). Η αγάπη δεν δέχεται δικαιολογίες: εκείνος που θέλει να αγαπά όπως ο Ιησούς αγάπησε, πρέπει να τον μιμείται, ιδιαίτερα όταν καλείται να αγαπήσει τους φτωχούς.

Έχουμε μια σπουδαία μαρτυρία από τις πρώτες κιόλας σελίδες των Πράξεων των Αποστόλων, όπου ο Πέτρος ζητά να επιλέξουν επτά άνδρες «πλήρεις Πνεύματος Αγίου και σοφίας» (6,3) για να αναλάβουν την υπηρεσία της βοήθειας προς τους φτωχούς. «Πουλούσαν τα κτήματα και την περιουσία τους και τα διαμοίραζαν σε όλους, σύμφωνα με την ανάγκη του καθενός» (Πράξεις 2,45). Αυτή η έκφραση δείχνει καθαρά την βαθιά ανησυχία των πρώτων χριστιανών.

Υπήρξαν φορές, όμως, κατά τις οποίες οι χριστιανοί δεν άκουσαν πέρα ως πέρα αυτή την έκκληση, αφήνοντας τους εαυτούς τους να μολυνθούν από την κοσμική νοοτροπία. Αλλά το Άγιο Πνεύμα δεν παρέλειψε να τους καλέσει να κρατήσουν σταθερό το βλέμμα τους στα ουσιώδη. Έκανε να υπάρξουν , πράγματι, άντρες και γυναίκες που με διάφορους τρόπους πρόσφεραν την ζωή τους στην υπηρεσία των φτωχών.

Μεταξύ όλων, ξεχωρίζει το παράδειγμα του Φραγκίσκου της Ασίζης. Ας μην σκεφτόμαστε τους φτωχούς μόνο ως παραλήπτες μιας καλής πράξης εθελοντισμού μια φορά την εβδομάδα, ή ακόμη λιγότερο ως αυτοσχέδιες κινήσεις καλής θέλησης για να φέρουμε την ειρήνη στη συνείδησή μας. Aν θέλουμε πραγματικά να συναντήσουμε τον Χριστό, είναι απαραίτητο να αγγίζουμε το σώμα του σε αυτό το μαστιζόμενο σώμα των φτωχών, όπως προκύπτει από την μετάληψη της μυστηριακής κοινωνίας κατά τη Θεία Ευχαριστία. Το Σώμα του Χριστού, τεμαχισμένο κατά τη Θεία Λειτουργία, μας αφήνει να το ανακαλύψουμε, μέσα από την κοινή φιλανθρωπία για τα πρόσωπα και τα άτομα των ασθενέστερων αδελφών μας.

Καλούμαστε, ως εκ τούτου, να τείνουμε το χέρι προς τους φτωχούς, να τους συναντούμε, να τους κοιτάζουμε στα μάτια, να τους αγκαλιάζουμε, για να τους κάνουμε να αισθάνονται τη θέρμη της αγάπης που σπάει τον κλοιό της μοναξιάς. Το χέρι τους που τείνει προς εμάς αποτελεί επίσης ένα κάλεσμα να βγούμε από την ασφάλειά μας και τις ανέσεις μας και να αναγνωρίσουμε την αξία που η ίδια η φτώχεια δημιουργεί.

Φτώχεια σημαίνει μια ταπεινή καρδιά που ξέρει να υποδέχεται την κατάστασή ενός πλάσματος με περιορισμένες δυνατότητες και αμαρτωλό, για να ξεπεράσει τον πειρασμό της παντοδυναμίας, που δίνει την ψευδαίσθηση της αθανασίας. Ας κάνουμε δικό μας, το παράδειγμα του Αγίου Φραγκίσκου, μάρτυρα της γνήσιας φτώχειας.

Γνωρίζουμε τη μεγάλη δυσκολία, που προκύπτει στο σύγχρονο κόσμο, να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε με σαφή τρόπο τη φτώχεια. Η φτώχεια έχει το πρόσωπο γυναικών, ανδρών και μικρών παιδιών, που γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης για άθλια συμφέροντα, ποδοπατούνται από τη διεστραμμένη λογική της εξουσίας και του χρήματος.

Στις μέρες μας δυστυχώς, ενώ αναδύεται όλο και περισσότερο ο αναίσχυντος πλούτος ο οποίος συσσωρεύεται στα χέρια των λίγων προνομιούχων, και συχνά συνοδεύεται από την παρανομία και από την επιθετική εκμετάλλευση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, σκανδαλίζει η εξάπλωση της φτώχειας σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Καλώ την Εκκλησία στο σύνολό της και τους άντρες και τις γυναίκες καλής θελήσεως να κρατούν σταθερό το βλέμμα, κατ’ αυτή την ημέρα, σε όσους τείνουν τα χέρια τους κραυγάζοντας βοήθεια και ζητώντας την αλληλεγγύη μας. Αυτή η Ημέρα έχει ως στόχο να ενθαρρύνει εκ πρώτης όψεως τους πιστούς να αντιδρούν στην κουλτούρα του απόβλητου και της σπατάλης, υιοθετώντας την κουλτούρα της συνάντησης.

Την ίδια στιγμή η πρόσκληση απευθύνεται προς όλους, ανεξαρτήτως θρησκείας, ώστε να ανοιχτούν προς τους φτωχούς με κάθε μορφή αλληλεγγύης, ως απτό σημάδι αδελφοσύνης. Ο Θεός δημιούργησε τον ουρανό και τη γη για όλους.

Αυτή η νέα Παγκόσμια Ημέρα, ως εκ τούτου, ας γίνει μια ισχυρή έκκληση στη συνείδησή της πίστης μας, ώστε να κατανοήσομε περισσότερο το ότι το να μοιραζόμαστε τα αγαθά μας με τους φτωχούς, μας επιτρέπει να κατανοήσουμε την βαθύτερη αλήθεια του Ευαγγελίου. Οι φτωχοί δεν αποτελούν ένα πρόβλημα: είναι μία πηγή την οποία πρέπει να πλησιάσουμε για να βιώσουμε την ουσία του Ευαγγελίου».

Βατικανό, 13 Ιουνίου 2017

Μνήμη του Αγίου Αντωνίου της Παδούης

ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ