20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Η Ευρώπη μπορεί να γίνει ισχυρός παγκόσμιος ηγέτης όσον αφορά στο άσυλο και στη μετανάστευση

Με αφορμή την  Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων η Caritas Europa με ανακοίνωσή της  καλεί τους ηγέτες και τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, να αλλάξουν πορεία στο θέμα της μετανάστευσης, κατά την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 22 & 23 Ιουνίου, αξιοποιώντας την ευκαιρία να αποκτήσουν ισχυρή ηγετική δύναμη παγκοσμίως, όσον αφορά στο άσυλο και στη μετανάστευση».

Η Ευρώπη έχει και το ηθικό καθήκον και τα μέσα για να καλωσορίσει, να προστατεύσει, να προωθήσει και να ενσωματώσει ανθρώπους που έχουν ανάγκη και προσπαθούν να αρχίσουν μια νέα ζωή στις χώρες της. Υπάρχουν πολλά εργαλεία για να διασφαλιστούν αποτελεσματικές, ασφαλείς και νόμιμες οδοί προσέγγισης της Ευρώπης, όπως είναι η χορήγηση ανθρωπιστικής βίζας, η επανεγκατάσταση, η υποστήριξη κοινοτήτων, η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων και η επανένωση οικογενειών.

«Οι φράκτες, είτε φυσικοί είτε αυτοί που θέτει η πολιτική, είναι μια αποτυχία και ανήκουν στο παρελθόν. Το μέλλον έγκειται στην επένδυση της αντιμετώπισης των πραγματικών βαθύτερων αιτιών που κάνουν τους ανθρώπους να φεύγουν από τα σπίτια τους και, ταυτόχρονα, στην εφαρμογή ανθρώπινων και αξιοπρεπών λύσεων για να βοηθήσουν αυτούς που χτυπούν την πόρτα μας. Η θέση της Καθολικής Εκκλησίας είναι σαφής, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να κοιτάζουμε όταν οι άνθρωποι είναι τόσο απελπισμένοι που είναι έτοιμοι να βάλουν το παιδί τους και τη δική τους ζωή σε κίνδυνο για να προσεγγίσουν  μια καλύτερη ζωή», δήλωσε ο Πρόεδρος της Caritas Europa Msgr. Luc Van Looy.

Σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς, όπου η αλληλεγγύη και η συμπόνοια χρειάζονται περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η Ευρώπη μπορεί να δείξει το δρόμο αποσυναρμολογώντας την παλιά άκαμπτη Ευρώπη-Φρούριο και επενδύοντας σε μια σύγχρονη, δυναμική και φιλόξενη ήπειρο.

Αυτό είναι το μέλλον!