20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Στις 20 Νοεμβρίου 1989 υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η «Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού», που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Την έχουν επικυρώσει 191 κράτη, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας.

Τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα στους τομείς της Επιβίωσης, της Ανάπτυξης, της Προστασίας και της Συμμετοχής.

Με αφορμή την ημέρα αυτή η Caritas Europa έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Κανένα παιδί δεν πρέπει να μένει πίσω!

«Η Caritas Europa προτρέπει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να διασφαλίσουν τη συνέχιση της χρηματοδότησης πρωτοβουλιών που σχετίζονται  με παιδιά και οικογένειες συμφωνώντας γρήγορα για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (MFF). Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δείξει την προστιθέμενη αξία της στην καταπολέμηση της παιδικής και οικογενειακής φτώχειας επενδύοντας στα παιδιά. Το μέλλον των παιδιών και των οικογενειών στην Ευρώπη θα κινδυνεύσει εάν οι ηγέτες μας δεν συμφωνήσουν στο MFF».

Η μαρτυρία της Μάγια, ενός κοριτσιού 9 χρονών, από τη Σλοβενία είναι ενδεικτική:

«Ζούμε με τους παππούδες μας σε ένα διαμέρισμα με δυο δωμάτια. Έχω δυο αδελφούς και δυο αδελφές. Δεν έχω το δικό μου δωμάτιο. Εμείς κοιμόμαστε με τους γονείς, αδελφούς και αδελφές μας σε ένα δωμάτιο, ο παππούς και η γιαγιά κοιμούνται στην κουζίνα. Δεν έχουμε ησυχία, πολύ συχνά μαλώνουν. Είναι πολύ δύσκολο για έμενα να μάθω σε τέτοια κατάσταση. Πολλές φορές τα μικρότερα μου αδέλφια έχουν λερώσει ή σκίσει της σελίδες από τα βιβλία μου».

«Παιδιά που μεγαλώνουν σε φτωχές οικογένειες είναι πιο πιθανό να δυσκολευτούν να φύγουν από τη φτώχεια όταν είναι ενήλικες. Ένα παιδί που ζει μέσα στη φτώχεια από πολύ μικρή ηλικία συνήθως είναι στιγματισμένο για όλη του την ζωή εξ αιτίας αυτής της εμπειρίας.

Από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση του 2008, οι πολιτικές λιτότητας έχουν βάλει όλα τα συστήματα εθνικής κοινωνικής προστασίας υπό πίεση. Αυτό έχει εμποδίσει τη δυνατότητα των κρατών να προστατέψουν ανθρώπους από τη φτώχεια και οικογένειες να μπορούν να φροντίσουν τα μέλη τους. Τόσο κοντόφθαλμη προσέγγιση μπορεί μόνο να οδηγήσει σε περισσότερα κοινωνικά κόστη, εκτός εάν το κράτος μπορεί να παρέχει κανόνες που σπάνε τον κύκλο τον μειονεκτημάτων. Μία προσέγγιση με τρία σκέλη, που δίνει εγγυημένη πρόσβαση σε επαρκείς πόρους, πρόσβαση σε προσιτές ποιοτικές υπηρεσίες και το δικαίωμα των παιδιών να συμμετέχουν είναι το κλειδί για την επιτυχία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πάρει την ευθύνη για την εξάλειψη της φτώχειας και να φτάσει σε συμφωνία για το ΜFF πριν της ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου 2019. Η πρώτη μέριμνα των κυβερνήσεών μας θα έπρεπε να είναι η διασφάλιση της ευημερίας των παιδιών και των οικογενειών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως των πιο στερημένων. Όλα τα παιδιά δικαιούνται ίσες ευκαιρίες. Και δυνατές οικογένειες φτιάχνουν δυνατές κοινωνίες» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Caritas Europa, Jorge Nuño Mayer.