8 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η 8η Μαρτίου είναι η ημέρα του παγκόσμιου εορτασμού της γυναίκας. Αφιερωμένη στην προσωπικότητα και τους αγώνες της, στις θυσίες, αλλά και στις κατακτήσεις όλων των γυναικών του κόσμου.

Οι ρίζες της Διεθνούς Ημέρας των Δικαιωμάτων των Γυναικών ανάγονται στο 1857, όταν εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη διαμαρτυρήθηκαν και διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Δύο χρόνια αργότερα οι γυναίκες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις αυτές οργάνωσαν και το πρώτο εργατικό τους σωματείο.

Αρχικά, εορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των Η.Π.Α., ενώ υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή κι ήταν αφιερωμένη στους αγώνες υπέρ της ισότητας.

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση, τη δεκαετία του ’60, αναζωογόνησε τον εορτασμό, ο οποίος θεσμοθετήθηκε από τον Ο.Η.Ε. το 1975, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη του ρόλου της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και των δικαιωμάτων της που υπονομεύονται, καθώς και την ενεργοποίηση και ενδυνάμωση της, ώστε να συμμετέχει ισότιμα και να διαχειρίζεται με επιτυχία τις σύγχρονες προκλήσεις.

Σήμερα, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αν και έχει εκφυλιστεί και αφορά συμβολικά στον εορτασμό του «ωραίου φύλου», ωστόσο, παραμένει επίκαιρη και αναγκαία, καθώς τα αιτήματα περί πλήρους ισότητας και ενίσχυσης των γυναικών στην κοινωνία, αρχίζουν να επαναδιατυπώνονται, ενώ σε πολλές χώρες καταπατούνται ακόμη και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους.