ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

Κεντρ. γρ.: Ομήρου 9, Αθήνα | Central off.: 9, Omirou str., Athens, T: +30 210 3626186

ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

CARITAS ATHENS GREECE

SINKIES: Η ΚΑΡΙΤΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ TO NEO ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Μια πρόσφατη έρευνα σχετικά με τη φτώχεια των νέων που διεξήγαγε η Κάριτας σε 17 ευρωπαϊκές χώρες προειδοποιεί για την αύξηση της φτώχειας μεταξύ των νέων της Ευρώπης. Ανακαλύπτει επίσης την εμφάνιση ενός νέου κοινωνικού φαινομένου, τους SINKIES, που έχει καταστροφικές συνέπειες για τα δημογραφικά στοιχεία της Γηραιάς Ηπείρου και, ως εκ τούτου, για το κοινωνικό και οικονομικό μέλλον της. Για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, η Caritas Europa καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν επειγόντως τις αρχές του ευρωπαϊκού πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φτώχειας των νέων.

Η Eurostat αναφέρει ότι σήμερα 3 στους 10 νέους στην Ευρώπη ζουν ή κινδυνεύουν να βρεθούν στα όρια της φτώχειας. Τα ευρήματα της έρευνας της Κάριτας επιβεβαιώνουν την ολοένα και πιο επισφαλή κατάσταση της νεολαίας της Ευρώπης και δείχνουν την εμφάνιση ενός νέου φαινομένου, μιας καινούργιας ομάδας νέων ανθρώπων, τους οποίους η Κάριτας ονόμασε SINKIES (από τα αρχικά των λέξεων Single Income No Kids -Ένα εισόδημα, χωρίς παιδιά). Ο όρος αυτός αναφέρεται σε νεαρά ζευγάρια χωρίς παιδιά, που είναι φτωχοί, αν και εργαζόμενοι και οι δύο, καθώς το σύνολο των αποδοχών τους, οριακά αγγίζει το επίπεδο ενός μισθού προ κρίσης. Σε αντίθεση με τους DINKIES (Double Income No Kids -Διπλό εισόδημα, χωρίς παιδιά) ένας όρος που δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1980 για να περιγράψει τα ζευγάρια, που όντας εργαζόμενοι και οι δύο κέρδιζαν δύο μισθούς, αλλά επέλεξαν να είναι άτεκνα, οι SINKIES ίσως επιθυμούν να κάνουν παιδιά, ωστόσο δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά.

«Αυτή η γενιά κινδυνεύει να είναι η πρώτη στη σύγχρονη ιστορία που φαντάζει χειρότερη από την προηγούμενη. Ο ευρωπαϊκός πυλώνας των κοινωνικών δικαιωμάτων προσφέρει μια τεράστια ευκαιρία για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης, ιδίως για τα εκατομμύρια των νέων που κινδυνεύουν ή βρίσκονται ήδη στα όρια της φτώχειας», δήλωσε ο Jorge Nuño Mayer, Γενικός Γραμματέας της Κάριτας Ευρώπης.

Ο κ. Mayer θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 16 Νοεμβρίου στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, όπου θα παρουσιάσει τα τελευταία ευρήματα σχετικά με τη φτώχεια των νέων στην Ευρώπη, τα οποία προέρχονται από την έρευνα της Κάριτας.