ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ: ΟΜΗΡΟΥ 9 ΑΘΗΝΑ - TΗΛ: 210 3626186
  • Αρχική
  • Νέα

3 Νοεμβρίου: Εορτή του Αγίου Μαρτίνου Ντε Πόρρες, Προστάτη της Κάριτας

Στις 3 Νοεμβρίου είναι η γιορτή του προστάτη της Κάριτας Αγίου Μαρτίνου ντε Πόρρες, ενός σεμνού και  άγνωστου στον πολύ κόσμο, που διακρίθηκε για το έργο του υπέρ των φτωχών και των ασθενών.

O Μαρτίνος από παιδί ακόμη έμαθε την ταπεινή τέχνη του κουρέα για να μπορέσει να κερδίζει τη ζωή του. Σε ηλικία 15 ετών, ζήτησε και έγινε δεκτός στο μοναστήρι των Δομινικανών όπου ως μοναχός  θα συνέχιζε το ταπεινό επάγγελμα του κουρέα για τους αδελφούς του μέχρι το θάνατό του. Παράλληλα όμως, προσέφερε κι άλλες υπηρεσίες στους ασθενείς συνανθρώπους του. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε καμιά θεολογική κατάρτιση, κατέφευγαν σ’ αυτόν για συμβουλές ιερείς και επίσκοποι και δεν δίσταζαν να τις εφαρμόζουν σε δύσκολες περιστάσεις που αντιμετώπιζαν.

Στις 6 Μαΐου 1962 Ο Πάπας Ιωάννης 23ος τον ανακήρυξε ως τον πρώτο έγχρωμο Άγιο με τα εξής λόγια: «Πρόκειται για έναν άξιο άνθρωπο με μοναδικές αρετές. Δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο από ένα νέο άνθρωπο που ενθαρρύνει τα παιδιά του Θεού για μια καλύτερη ζωή. Ο Μαρτίνος, με το παράδειγμα της ζωής του, μάς δείχνει ότι είναι δυνατόν να επιτύχουμε τη σωτηρία και την αγιότητα με τον τρόπο που διδάσκει ο Χριστός: «Να αγαπάς τον Κύριο το Θεό σου με όλη την καρδιά σου, με όλη την ψυχή σου και με όλο σου το νου. Δεύτερη εξίσου σπουδαία με αυτήν: ν’ αγαπάς τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου».

Η νέα κοινωνική εγκύκλιος “Fratelli Tutti /Όλοι Αδέλφια” μας διδάσκει αυτό που  ο Μαρτίνος ντε Πόρρες έκανε πράξη εδώ και 400 χρόνια. Η εγκύκλιος τονίζει ότι, σε μια άρρωστη κοινωνία που γυρίζει την πλάτη της στον πόνο και είναι «αναλφάβητη» στη φροντίδα των αδύναμων και των ευάλωτων, καλούμαστε να πλησιάζουμε ο ένας στον άλλον ξεπερνώντας τις προκαταλήψεις, τα προσωπικά συμφέροντα, τα ιστορικά ή πολιτισμικά εμπόδια. Η αγάπη χτίζει γέφυρες και «εμείς φτιαχτήκαμε για την αγάπη», λέει ο Πάπας, προτρέποντας «να βγούμε από τον εαυτό μας» για να βρούμε στους άλλους «μια ανάπτυξη της δικής μας ύπαρξης», ανοίγοντας τον εαυτό μας στον πλησίον μας, σύμφωνα με τον δυναμισμό της φιλανθρωπίας που μας κάνει να τείνουμε προς την «καθολική κοινωνία».

Η ευλάβεια του Μαρτίνου Ντε Πόρρες είναι μεγαλύτερη στην Λατινική Αμερική λόγω της περουβιανής καταγωγής του. Είναι ο πρώτος χρονολογικά προστάτης της Κάριτας και ακολουθούν  η  Aγία Μητέρα Τερέζα της Καλκούτας και ο Άγιος Όσκαρ Ρομέρο.

ΔΕΗΣΗ:

Επουράνιε Πατέρα, ο οποίος αξίωσες τον Άγιο Μαρτίνο ντε Πόρρες να γίνει συμμέτοχος της δόξας Σου, μέσα από μια ταπεινή και άγνωστη ζωή, σε παρακαλούμε να αξιώσεις και εμάς, με τη δική του μεσιτεία, να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του για να είμαστε ενωμένοι μαζί του στη δόξα των Αγίων.

Η Κάριτας Αθήνας είναι σωματείο Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα (MKO), αναγνωρισμένο από το κράτος, μέλος της Κάριτας Ελλάς (που αποτελεί σκέλος της Caritas Europa και της Caritas Internationalis, της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης της Καθολικής Εκκλησίας, με ενεργό δράση σε περισσότερες από 165 χώρες στον κόσμο)

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κάριτας Αθήνας
Ομήρου 9, 106 72 Αθήνα
Τηλ. / Φαξ: (+30) 210 3626 186
Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Δευτέρα έως Παρασκευή: 08.30 – 16.00

Κάριτας Αθήνας - Προσφυγικό Έργο
Καποδιστρίου 52, 104 32 Αθήνα
Τηλ.: (+30) 210 5246 637 & (+30) 210 5249 564
Φαξ: 210 5246 646
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Δευτέρα έως Παρασκευή: 08.00 – 16.00

Κέντρο Συμβουλευτικής
Καποδιστρίου 52, 104 32 - Αθήνα
Τηλ: 210 3317471
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ώρες γραφείου:
Δευτέρα έως Παρασκευή: 08.00 – 16.00 (κατόπιν ραντεβού)

Caritas Athens Greece © 2019 All rights reserved.