ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ: ΟΜΗΡΟΥ 9 ΑΘΗΝΑ - TΗΛ: 210 3626186
  • Αρχική
  • Προγράμματα
  • Τρέχοντα Προγράμματα

Τρέχοντα Προγράμματα

Με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του έργου της, τη βελτίωση των δραστηριοτήτων και των υπηρεσιών της και τη σταθερή παρουσία της στο προσκήνιο των ανθρωπιστικών πρωτοβουλιών, η Κάριτας Αθήνας υλοποιεί εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα με την υποστήριξη δωρητών όπως το δίκτυο της Διεθνούς Κάριτας (Caritas Internationalis & Caritas Europa), την Ιταλική Επισκοπική Σύνοδο (Conferenza Episcopale Italiana), το CRS (Catholic Relief Services), την Caritas Italiana και συνεργατών όπως την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών (UNHCR), τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, κοινωφελή ιδρύματα και φορείς.


Από την αρχή της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα (Αύγουστος 2015) η Κάριτας Αθήνας επέκτεινε τις δραστηριότητές της με γνώμονα την οργανωμένη αλληλεγγύη, την ανακούφιση των βασικών αναγκών και των διαδικασιών κοινωνικής ένταξης των προσφύγων. Έως και τον Οκτώβριο του 2021 έχει εξυπηρετήσει περίπου 1.000.000 άτομα μέσω διαφόρων δράσεων.


Την περίοδο αυτή η Οργάνωση συμμετέχει και εκτελεί τα παρακάτω προγράμματα:

 

REMAP

Έναρξη: Ιανουάριος - Ιούλιος 2023

Το REMAP- «Όλοι μαζί: Δράσεις ένταξης, εθελοντισμού και ενδυνάμωσης» είναι ένα περιφερειακό πρόγραμμα για τη μετανάστευση με διάρκεια από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2023, το οποίο ξεκίνησε σε συνεργασία με την Κάριτας Ελλάς και τη χορηγία των Εθνικών Κάριτας Ισπανίας και Ιταλίας.

Το Πρόγραμμα ακολουθεί μια προσέγγιση ανάπτυξης ικανοτήτων και κοινοτικής ενδυνάμωσης, μέσω της οποίας, θα εντοπιστούν οι περιφερειακές ανάγκες των δικαιούχων στις διάφορες εκκλησιαστικές επαρχίες της Ελλάδας και θα αντιμετωπιστούν οι πιθανές παρεμβάσεις, μέσω της παροχής μιας σειράς υπηρεσιών, άμεσης υποστήριξης και υλοποίησης κοινοτικών δράσεων έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να  μοιραστούμε και να ανταλλάξουμε πληροφορίες για την κουλτούρα και τις πολιτισμικές παραδόσεις, τις αξίες και τον τρόπο ζωής με σκοπό την ομαλότερη ένταξη στην κοινωνία. 

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΗΛΙΟΣ"

Έναρξη: Ιούλιος 2019

Δωρητής: ΔΟΜ

-Περισσότερους από 4.500 αναγνωρισμένους πρόσφυγες έχει εξυπηρετήσει η Κάριτας Αθήνας από τον Αύγουστο του 2019 έως και τον Οκτώβριο του 2021 συμμετέχοντας στην υλοποίηση του προγράμματος, όπου έχουν εγγραφεί συνολικά 33.298 άτομα σε όλη την Ελλάδα  (32,06% ΕΣΤΙΑ, 36,11% SITES, 14,56% IOM HOTELS, 12,27% RIC) για την εκμάθηση Ελληνικών, τη βοήθεια επαγγελματικής αποκατάστασης και την ανεύρεση καταλύματος με επιδότηση ενοικίου για τους πρώτους μήνες. 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

-1.390 και πλέον φιλοξενούμενα παιδιά έχουν εγγραφεί στο σχολείο από το 2017 έως και το 2021. 

-247 φιλοξενούμενοι ενήλικες έχουν παρακολουθήσει μαθήματα Ελληνικών. 

ΕΡΓΑΣΙΑ/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΒΙΟΠΟΡΙΣΜΟΥ"

-Περισσότερα από 500 άτομα έχουν βρει εργασία (μόνιμη ή παροδική), με στόχο την κοινωνική τους ένταξη και την οικονομική τους αυτονόμηση. 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΚΑΡΤΩΝ"

Έναρξη: Δεκέμβριος 2021

Δωρητής: CRS & Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Το 2022, διανεμήθηκαν 6.778 κάρτες και εξυπηρετήθηκαν 6.439 ωφελούμενοι μέσω της Εθνικής γραμμής τηλεφωνικής εξυπηρέτησης σε οκτώ γλώσσες (Αραβικά, Φαρσί, Γαλλικά, Αγγλικά, Σοράνι, Κουρμάντζι, Ουρντού και Μπενγκάλι).

ΒΙΟΠΟΡΙΣΜΟΣ/ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ

-Μέσω του Προγράμματος "Βιοπορισμού & Κοινωνικής Ένταξης" διοργανώθηκαν 4.866 εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν 18.052 άτομα. 

-Παράλληλα, η Κάριτας Αθήνας υποστηρίζει Έλληνες, αλλά και μετανάστες, που διαβιούν στη χώρα πολλά χρόνια και οι οποίοι έχουν υλικές και ψυχολογικές ανάγκες, ιδιαίτερα μετά την οικονομική κρίση. 

Σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής, στην οδό Καποδιστρίου 52, δημιούργησε και υποστηρίζει Κέντρα Ακρόασης μαζί με τις Ενοριακές Κάριτας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών, καλύπτοντας ανάγκες όπως: 

-Εκπαίδευση εθελοντών για τη στελέχωση αυτών των κέντρων

-Εργασιακή συμβουλευτική (σε ατομικό & ομαδικό επίπεδο)

-Ψυχοκοινωνική υποστήριξη 

- Παραπομπές

- Διανομή τροφίμων, ρουχισμού και ειδών πρώτης ανάγκης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

Έναρξη: Αύγουστος 2021

Δωρητής: CRS & ΕΛΙΞ

Με στόχο τη διευκόλυνση της διαδικασίας ένταξης τους στην ελληνική κοινωνία, παιδιά, ηλικίας 5-16 ετών, οικογενειών που αιτούνται άσυλο και υποστηρίζονται από το πρόγραμμα ESTIA II, έχουν την δυνατότητα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας, της συμμετοχής σε δραστηριότητες ποικίλου περιεχομένου μαζί και με τους γονείς τους, της επαφής με την κοινότητα, της συνεχούς παρότρυνσης και κινητοποίησης για την αδιάλειπτη φοίτηση στα ελληνικά δημόσια σχολεία και τη διατήρηση της δράσης τους σε φορείς και συλλόγους, καθώς και της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης και ψυχοπαίδευσης τους, μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΕΩΝ

Έναρξη: Μάϊος 2017

Δωρητής: Caritas Andria

Οικονομική και συμβουλευτική βοήθεια σε νέους που επιθυμούν να ξεκινήσουν μία μικρή επιχειρηματική δραστηριότητα.

ΚΟΥΠΟΝΙΑ SUPER MARKET

Έναρξη: Ιανουάριος 2016

Δωρητής : Western Union

Παροχή μηνιαίων κουπονιών super market για την ανακούφιση συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη.

ΔΙΑΝΟΜΗ ΡΟΥΧΙΣΜΟΥ

Δύο φορές την εβδομάδα πραγματοποιείται διανομή ρουχισμού για όλες τις ηλικίες. 

Περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες, που πέρασαν από την Αθήνα (την περίοδο από το τέλος 2015 έως και τις αρχές 2016) με προοπτική την εγκατάστασή τους σε άλλη χώρα της Ε.Ε., παρέλαβαν καινούριο ρουχισμό. 

Η Κάριτας Αθήνας είναι σωματείο Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα (MKO), αναγνωρισμένο από το κράτος, μέλος της Κάριτας Ελλάς (που αποτελεί σκέλος της Caritas Europa και της Caritas Internationalis, της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης της Καθολικής Εκκλησίας, με ενεργό δράση σε περισσότερες από 165 χώρες στον κόσμο)

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κάριτας Αθήνας
Ομήρου 9, 106 72 Αθήνα
Τηλ. / Φαξ: (+30) 210 3626 186
Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ώρες γραφείου:
Δευτέρα έως Παρασκευή: 08.30 – 16.00

Τομέας Προσφυγικού Έργου
Καποδιστρίου 52, 104 32 Αθήνα
Τηλ.: (+30) 210 5246 637 & (+30) 210 5249 564
Φαξ: 210 5246 646
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ώρες γραφείου:
Δευτέρα έως Παρασκευή: 08.00 – 16.00

Κέντρο Συμβουλευτικής
Καποδιστρίου 52, 104 32 - Αθήνα
Τηλ: (+30) 210 5246 637 & (+30) 210 5249 564
e-mail: socialservices@caritasathens.gr 
Ώρες γραφείου:
Δευτέρα έως Παρασκευή: 08.00 – 16.00 (κατόπιν ραντεβού)


Caritas Athens Greece © 2019 All rights reserved.